Berlin, Foto: Ivana Kovačević

Kada sam odlučila da tebi, koga ne znam, pričam svoje dogodovštine sa putovanja (kada sam rešila da pokrenem blog) nisam imala nedoumica, znala sam da prvi tekst mora biti o Berlinu. Od tada je prošlo par godina, a ja mu se kao i tada rado (minimum jednom godišnje) vraćam.

Berlin, Foto: Ivana Kovačević

Zašto Berlin?

Zato što se razlikuje od svih gradova (posebno nemačkih). Zato što je otvoren, umetnički, tolerantan i inspirativan. Centar undergrounda i alternativnog načina života. Grad slobode, osećaj da oduvek tu pripadam.

Pokušavam svakom posetom ovom gradu da vidim, saznam, istražim i otkrijem nešto novo, nešto što do tada nisam videla, osetila i doživela.

A sa druge strane, imam omiljeni park, omiljenu metro stanicu, omiljenu ulicu kojom obavezno  prošetam kada sam tamo. I nikako ne mogu da se odlučim da li mi se sviđa više danju ili noću.

Kao što svaka vera ima svoja sveta mesta, tako ja Berlin smatram nekom “svojom svetinjom”.

Berlin, Foto: Ivana Kovačević

Ove godine Nemačka na sva zvona obeležava 100 godina od otvaranja Bauhaus škole u Vajmaru. Jubilej na polju umetnosti, dizajna, arhitekture i zanatstva. Posebno je istaknut u Nemačkoj, međutim, uticaj Bauhausa je značajan u čitavom svetu pa se stogodišnjica proslavlja globalno.

Verujem u teoriju da forma treba da prati funkciju, pa samim tim me oduvek fascinirala snažna intelektualna ideja Bauhausa. Dopada mi se što su nasleđe, duh i stil Bauhausa vidljivi i danas.

Autor: Tegula from pixabay

Zidom koji je gotovo preko noći podignut 1961. godine (oko 150km dug) Sovjeti su želeli da prekinu masovno iseljenje stanovništva iz istočnog u zapadni blok, danas je galerija na otvorenom. Sinonim za hladni rat i podeljenost, East side gallery je izgleda u nekom skorijem periodu ponovo okrečen i osvežen. Nekako mi je ona patina koju je ranije imao bila interesantnija, ali nije loš i ovako “umiven”.

Berlin, Foto: Ivana Kovačević

Ako planirate put Berlina nemojte zaboravite da na vreme online rezervišete posetu Reichstagu (parlamenta). To preporučujem svim prijateljima. Nije bitno da li vam je tura tokom dana ili večeri, obećavam, svideće vam se. Sama ideja da staklenu kupolu spuste na zgradu parlamenta i stave do znanja svojim političarima da ih narod odozgo posmatra i da moraju da paze šta rade je prosto genijalna.

Berlin, Foto: Ivana Kovačević

Kada ste već u blizini Pariskog trga, stanite na trenutak i uživajte u Brandeburškoj kapiji. Svakoga dana sa ovog trga kreću besplatne ture (traju oko dva i po sata) gde će vam lokalni vodiči približiti i upoznati vas sa interesantim podacima koji ne mogu na netu da se pročitaju. Vodiči rade po principu bakšiša koji dajete na kraju ture, koliko i ako želite.

Berlin, Foto: Ivana Kovačević

Memorijalni centar i muzej posvećen ubijenim Jevrejima se takođe nalazi u neposrednoj blizini.

Kada ste u Berlinu obavezno dok ste u poseti uzmite Berlin welcome card. Postoje različite pogodnosti sa ovom karticom. Od prevoza, preko popusta za ulazak u muzeje, penjanje na TV toranj, vožnje brodom, do različitih popusta u buticima, kafićima…. Pregršt je pogodnosti sa ovom karticom i stvarno vredi, isplati se.

Berlin, Foto: Ivana Kovačević

Meni omiljeni trg u Berlinu (pogotov tokom božićnih praznika) je Gendarmenmarkt. Na trgu se nalaze dve skoro indentične crkve (nemačka i francuska) a između njih je smeštena koncertna dvorana. U njihovoj blizini, još jedna za mene svetinja. Šarmantna radnjica Ritter sporta koja u svom asortimanu ima meni omiljenu čokoladu sa makadamijom.

Ritter sport Berlin, Foto: Ivana Kovačević

Berlin je potpuno ravan pa je milina pedalirati i istraživati ga i na taj način.

Vreme je bilo promenjivo pa smo spakovali kišne kabanice u ranac i krenuli u zološki vrt koji se nalazi u jugozapadnom delu Tiergarten parka. Nismo pokisli (imali smo sreće) pa je uživanje u zoo vrtu bilo opušteno.

Šetnja zološkim vrtom mi je uvek dobitna kombinacija. Dok sa jedne strane jurcamo gradom i pokušavamo puno da vidimo, šetnja zoo vrtom mi pričinjava pravo rasterećenje (ovo je definitivno jedan od interesantnijih vrtova koje sam posetila).

Berlin Zoo, Foto: Ivana Kovačević

Ovoga puta posetu Berlinu završavamo u Monkey baru. Prikladno, uz dobru muziku, Berliner pivo i pogled na Berlin sa desetog sprata.

 

Piše: Ivana Kovačević