Leon, Španija Foto: Ivana Kovačevič

Obilazeći severozapad Iberijskog poluostrva, na putu nam se našao Leon, glavni grad istoimene pokrajine. Prvobitno nismo planirali da ga posetimo, međutim u poslednjem momentu smo ipak promenili odluku. Prolazili smo relativno blizu grada kada smo iz San Sebastijana i Bilbaa (Baskija) krenuli ka La Korunji (Galicija) i shvatili da bi bila prava šteta da ga ne posetimo i istražimo.

Iako je bilo pakleno vruće, a mi stigli u vreme sieste (u Španiji se posle ručka podrazumeva kratka dremka sa ciljem da se prikupi energija za ostatak dana) kada ništa ne radi, nismo zažalili.

Osim što je glavni grad istoimene regije, Leon je svakako veoma važna destinacija i zato što predstavlja stanicu za hodočasnike na svom putu (od istoka ka zapadu), do Santijago de Kompostela, koji ovde nađu preko potreban predah.

Školjke postavljene u pločnicima obeležavaju put hodočasnika, a ukupna dužina ove pešačke rute koja prolazi kroz Leon iznosi oko 739 km. U Leonu ona vodi pored širokih bulevara novog grada, pored srednjevekovnih zidina i oko katedrale u starom delu grada.

Leon Foto: Ivana Kovačević

S obzirom da volimo arhitekturu velikih istorijskih zgrada koje uključuju neke od najznačajnijih u Španiji, od katedrala do istorijskih i savremenih muzeja, za nas je poseta Leonu bila pravo otkrovenje. Sasvim nenadana promena plana puta i poseta ovog grada, donela nam je pregršt nezaboravnih trenutaka. Uživali smo!

Leon je dom Katedrale „Santa Maria de Leon“, takođe poznate kao Kuća Svetlosti ili „Pulchra Leonina“, inače jedne od najlepših u Španiji. Sagradio ju je Ordono II, kako bi pokazao svoju zahvalnost Bogu, a na mestu na kom je izgrađena, prvobitno su se nalazila Rimska kupatila iz 2. veka. Katedrala je pretrpela brojna renoviranja i dopune tokom godina, ali najveći deo njih urađen je između 13. i 15. veka. Građena je u gotskom stilu i poznata je po svojim vitražima. Veći deo stakala su i dalje originalni prozori i to je jedna od najbolje očuvanih kolekcija srednjevekovnih vitraža u Evropi.

Leon, katedrala Santa Maria de Leon Foto: Ivana Kovačević

Moja priča i ono što Leon ima da ponudi ne prestaje tu.

Šetajući gradom naišli smo na „Casa Botines“ koja se nalazi nedaleko od katedrale, a dizajnirao ju Antoni Gaudi. Njenom izgradnjom pokrenuo je modernistički stil u gradu. S gotskim dodirima, nalik dvorcu, ova zgrada pleni pažnju posetilaca, a skulpture poput Svetog Đorđa, koja se nalazi iznad ulaznih vrata, svakako je detalj koji ne može da ostane neprimećen. Zgrada je danas otvorena za javnost kao muzej.

Leon, Casa de los-Botines Foto: Ivana Kovačević

Manastir Svetog Markosa, koji se nalazi na obali reke Bernesga koja protiče kroz grad, jedan  je od arhitektonskih dragulja Leona. Njegova impresivna fasada duga je 100 metara, a datira iz 12. veka. Izgrađen je za smeštaj hodočasnika koji putuju duž Camino de Santiago rute.

Ovaj stari manastir danas je luksuzni hotel – Parador. U Španiji i drugim zemljama španskog govornog područja, Parador je neka vrsta luksuznog hotela. Obično se istorijske zgrade, kao što su manastir ili zamak, pretvaraju u hotele. „Parar“ znači zaustavi se, stati ili ostati.

Leon, manastir Svetog Markosa Foto: Ivana Kovačević

Lutajući po ulicama Leona (centralna zona se lako obiđe peške), došli smo i do starog jezgra grada. Na ivici starog dela grada nalazi se „Basílica de San Isidoro“. Velika stara crkva, čiji su svodovi pokriveni fantastičnim šarenim freskama. Ova građevina danas je orijentalni i biblijski muzej i biblioteka.

Leon, Basílica de San Isidoro Foto: Ivana Kovačević

Interesantno je da su u starom gradu i dalje prisutni tragovi rimskog i srednjevekovnog rata. Kameni zid koji je u to vreme izgrađen, još uvek je vidljiv u većem delu Leona. Sagrađen je od velikih kamenih blokova, a u nekim delovima se još uvek čuva originalni kamen.

Leon Foto: Ivana Kovačević

Šetajući uskim ulicama starog grada naišli smo na „Plaza del Grano“ ili „Plaza de Santa Maria del Camino“, trg koji se nalazi u južnom delu Starog grada. To je veliki srednjevekovni trg koji se nalazi u srcu Leona, a na kome se nekada nalazila pijaca. Za mene, ovo je jedan od lepših trogva u gradu. Miran, ušuškan, sa česmom u sredini. Oko njega se nalazi puno barova i pabova. Ovaj trg nije turistički, tako da je idealno mesto da ga posetite ako želite da doživite Leon kao lokalac.

Leon, Plaza del Grano Foto: Ivana Kovačević

U povratku smo prošli kraj trga „Plaza Mayor“, okruženog lukovima kolonada. Prvobitno je izgrađen 1672. godine, iako je bilo nekih kasnijih dopuna. Stari naziv trga je Trg Hleba, jer je to bio dom za pekare.

Leon, Plaza Mayor Foto: Ivana Kovačević

Razgledanje grada i našu šetnju završavamo u delu grada koji se zove „Barrio Humedo“. Kako završiti dan i priču ako ne uz dobru klopu i piće.

Leon Foto: Ivana Kovačević

Mnoštvo taverni, barova i restorana nalazi se u ovoj četvrti. Tipični lokalni tapasi se obično nude besplatno uz piće. Mnogi od barova specijalizovani su za po neku poslasticu, poput crnog pudinga, i svi oni pružaju priliku da probate lokalna vina. Prosto, vredi odvojiti vreme za uživanje u prijatnoj atmosferi.

Leon Foto: Ivana Kovačević

Uživali smo u brojnim uličicama i šarmantnim trgovima koje smo obišli. Uronili smo u živopisnu vrevu na pijacama i u prodavnicama. Srećni zbog nenadanog susreta sa ovim gradom(šarmantni Leon kojem ni Gaudi nije mogao da odoli), iz koga nosimo lepe uspomene,  od srca vam preporučujem da ga posetite.

 

Piše: Ivana Kovačević