Ligurija…la vita è bella!

Portofino, Foto: Ivana Kovačević

 

Da li ste imali priliku da se sretnete sa slikovitim mestima čarobne Ligurije?

Ja sam imala sreću da se pre par godina sasvim slučajno, neplanirano zadesim u Liguriji. Sa skoro nikakvim predznanjem, kao pala sa Marsa, zaljubila sam se u nju. Prvo Đenova koja me je kupila, a onda dragulj Santa Margherita i Portofino.

Svako mesto je prelepo na svoj način i zavređuje pažnju. “Rivijera izlazećeg sunca” i ja, ljubav na prvi pogled, vraćala sam joj se još tri puta posle toga i nadam se opet skorom viđanju.

Foto: Ivana Kovačević

Zanimljiva italijanska regija smeštena tik uz Ligursko more posetiocu može pružiti sve što poželi: prirodne lepote, kulturno-istorijske spomenike, zabavu kao i noćni život. Područje koje odlikuju predivne plaže, luksuzna odmarališta, mir i odmor.

Obala cveća, kako je još zovu, je dugačak obalni pojas smešten između mora i planina koje se uzdižu strmo iza nje. Njena obala je krševita i slikovita, sa selima koja se nalaze iznad morskih uvala i izgledaju kao da će se svakog časa strmoglaviti direktno u more.

Ako želite onu iskonsku, pravu i savršenu Italiju sa kućama u pastelnim bojama i romantičnom atmosferom, onda bi Ligurijska oblast trebalo da se nađe na vrhu vaše liste želja. Ovo je idealno mesto za upijanje opuštajuće atmosfere Italije.

Đenova, Foto: Ivana Kovačević

Ali da krenemo redom.

Prva asocijacija na Đenovu svakako nije umetnost. Ovaj grad ima bogatu prošlost. Najveća je i najprometnija italijanska luka, grad slavne prošlosti, jedna od moćnijih trgovačkih luka u Evropi.

Grad autentičnog duha, prepun interesantnih mitova, otkriva putniku namerniku svoju slavnu prošlost i eleganciju. Tragovi duge istorije, moći, ekonomskog uticaja, ali i umetnosti, kulture, bogate zaostavštine budućim pokolenjima, vidljivi su na svakom koraku.

Istorija Đenove prepuna je borbi za prevlast u trgovini i pomorstvu.

S obzirom na to da je Đenova smeštena na tako uskom pojasu između planina i mora, njeni meštani nisu mogli ni da se otisnu nigde drugde, već put mora.

Šetajući gradom bez cilja, dolazimo do Nove ulice, današnje Via Garibaldi. Od 2006.godine, 42 palate iz ove ulice nalaze se na listi UNESCO kulturne baštine. U ulici su Palazzo Bianco i Palazzo Rosso u kojima se nalazi bogata zbirka remek dela umetnika poput Rubensa, Ticijana, Karavađa, Lipija, Van Dajka, Tintoreta, i Paganinijeva violina. Elegantne fasade, bogate freske i slike, jedinstvena unutrašnja dvorišta, ogromna predvorja, široke, mermerne stepenice, blistava ogledala, pozlate, kristalni lusteri, prostrane sale, svilene zavese, magične fontane, balkoni, vrtovi i ružičnjaci ostavice vas bez daha.

Đenova, Foto: Ivana Kovačević

Nedaleko odatle je glavni gradski trg Piazza De Ferrari na kojem se nalazi pozorišna i operska kuća Teatro Carlo Felice, fontana, spomenik Garibaldiju na konju, zgrada ligurijske uprave i Palazzo Ducale nekada dom đenovljanskih duždeva, a danas središte kulture i umetnosti.

Ako želite da osetite pravi ritam grada prošetajte do čuvene pijace Mercato Orientale, otvorena je do večernjih sati. U blizini trga, u senci najvećih gradskih vrata Porte Soprana, nalazi se rodna kuća Kristofera Kolumba. Kuća je spaljena i na istom mestu podignuta je replika.

Kada krenete da se spuštate prema staroj luci Porto Antico, bacite pogled na katedralu San Lorenzo, koja u sebi krije veliku riznicu. Trgovačka palata Pallazo delle Comprere di San Giorgio iz 13. veka i danas je sedište lučke uprave, a nekad je bila i zatvor u kojem je jedan od najpoznatijih zatvorenika bio čuveni Marko Polo.

Đenova, Foto: Ivana Kovačević

U luci se nalazi i najpoznatija gradska atrakcija Acquario di Genova, izgrađen je 1992. godine za EXPO izložbu kada je i proslavljana 500 godišnjica Kolumbovog pronalaska Amerike. Ovu veliku izložbu na moru krase dela slavnog arhitekte Renza Piana, staklena kugla, Biosfera i botanički vrt sa egzotičnim rastinjem. Tu je i simbol grada, najstariji svetionik na svetu, 117 metara visok, koji još radi.

Đenova je 2004. godine proglašena za kulturnu prestonicu Evrope.

Ako se slučajno izgubite ili zađete u poprečne neosvetljene ulice, nema frke, vidljivo je prisustvo policije svuda. Zahvaljujući njima ili slučajnosti, u ovom velikom lučkom gradu prepunom tajni, mračnih prolaza, migranata, sumnjivih likova, imali smo sreće da tamnu stranu grada nismo upoznali.

Đenova, Foto: Ivana Kovačević

Od Đenove smo se autobusom uputili ka Santa Margheriti.

Malo turističko mesto koje već dugi niz godina privlači mnoge posetioce i to najviše elitu. Baš poput ostalih mesta u Italiji, tako i Santa Margherita privlači specifičnim načinom življenja, kulturom, prekrasnom prirodom i vrhunskim specijalitetima za jelo.

Stara dama, sva satkana od cveća, zelenila, palmi, romantičnih vila i šarenih kuća u pastelnim bojama karakterističnim za regiju (ribari su bojili kuće da bi iz daljine prepoznali svoju) na pozornici od mora pojavljuje se Santa Margherita Ligure.

Santa Margherita Ligure, Foto: Ivana Kovačević

Šarmantan i živopisni gradić, ime je dobio po bazilici svete Margherite. Pun je zanimljivih znamenitosti poput zamka iz 16. veka sa kojeg se pruža predivan pogled na zaliv. Među mnogobrojnim prekrasnim vilama, romantični vrt vile Durazzo Centruione Santa Margherita oduzima dah.

Ovaj gradić od svega 10.000 stanovnika smešten je, u ne može biti boljem okruženju, između Rapala i Portofina. Iako mnogo veća od Portofina, Margherita je mnogo tiša i ništa manje modernija od poznatog joj suseda. Grad ima odlične mogućnosti za šoping, divne kafiće i zanimljive znamenitosti.

Santa Margarita, Foto: Ivana Kovačević

Do Margherite ste mogli da stignete svim prevoznim sredstvima, ali od nje dalje do Portofina možete brodićem ili gradskim autobusom. Svakako preporučujem, ako imate dovoljno vremena, da prošetate. Distanca između ova dva ribarska gradića je oko pet kilometara. Isplati se, verujte. Usput ćete biti oduševljeni prirodnim lepotama.

Stari naziv Portofina je Portus Delphini, odnosno luka delfina. Nekada mala ribarska luka, danas mondenski Portofino, od svega 550 stanovnika, simbol je luksuza i sofisticiranosti. Oko malene luke u centru naslagane su bajkovite vile, restorani, kafići i crkve. Pod udarima talasa ljuljuškaju se gliseri i čamci i šepure skupocene jahte. Iznad luke dominira zamak Castello Brown u kome se čuva istorija Portofina.

Mali trg u centru je središte mnogobrojnih manifestacija i svog društvenog života ovog mesta. Ovde turisti i lokalno stanovništvo mogu uživati u brojnim restoranima i radnjicama.

Portofino, Foto: Ivana Kovačević

Ono što je najkarakterističnije za ovu regiju, pored raznih morskih specijaliteta je pesto đenoveze: umak od svežeg bosiljka, belog luka, maslinovog ulja, pinjola i parmezana; sgabei ukusna peciva pečena u vrelom ulju koje se najčešće služi sa antipastom kao i najzastupljenija za Ligurijsku oblast, vrsta hlebnog testa premazana maslinovim uljem i raznim premazima, od paradajza, luka, maslina i sira. Kada vino dodje na red naročito su poznata bela vina. Najpoznatije je retko i slatko vino Sciacchetrà, za koje su mnogi pesnici, među kojima i Petrarka i Bokačo, govorili da je piće samih bogova.

Terase na strmim liticama sa pogledom na more, mediteranska klima i ukusna jela pozivaju vas da okusite pravi slatki život.

Portofino, Foto: Ivana Kovačević

Ovo simpatično malo mesto svakom turisti pruža mogućnost da okuša kako to izgleda godišnji odmor kada je sve podređeno samo vašem uživanju. Hedonizam je ovde snažno naglašen, pa nije čudno što se Portofino smatra savršenim odredištem. Ako želite da pobegnete od buke i stresa i svakodnevnog života, birajte Portofino.

Portofino, Foto: Ivana Kovačević

Ono u čemu ćete najviše uživati su uvalice i besprekorno plava boja mora. Mnogo je lepše nego na slikama. Nije lepo, prelepo je, nestvarno, kao dobro upakovan raj!

Ligurija je kod mene oduvek bila visokorangirana na listi destinacija koje sam posetila. Uvek sam joj se rado vraćala, oblast koja ima puno lepog da ponudi. Ako vas put nanese u ovaj deo Italije, nemojte je preskočiti, verujte mi na rač, nećete zažaliti.

Portofino, Foto: Ivana Kovačević

Piše: Ivana Kovačević

2 Comments

Add yours →

  1. Posle ovog teksta dodje mi da obiđem celu Italiju. Fenomenalno!

  2. Samo jos malo dalje Finale Ligure i Final Borgo, tek kao zakljucak gore pomenutog! [http://finale.urbansquares.com]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

© 2024 Moje putovanje

Theme by Anders NorénUp ↑

error: Kontaktirajte nas ako želite da prenesete sadržaj!!