Adrenalinska vožnja po Bjelašnici Foto:Promo/Hotel Nomad

Turisti danas nisu samo putnici, već su savremeni nomadi, ljudi koji su u stalnoj potrazi za novim iskustvima i avanturama. Umesto stočarstvom i lovom, kako su nomadi živeli nekad, naši su putevi danas isprepleteni raznolikim kulturama, jezicima i običajima. Svaka destinacija postaje privremeno prebivalište, svaki trenutak je prilika za otkrivanje. Putnici nose svoj svet u ruksaku, gde god da krenu.

Jednog jesenjeg dana, kad su se listovi na drveću presvukli u svoje najlepše odore, u meni je proradio moj čuveni nomadski alarm. Osetila sam neodoljivu potrebu za avanturom.

Bjelašnica Foto; Ivana Kovačević

Put me je vodio do Bjelašnice, planine koja je kao magična knjiga bez kraja – svaki put kad je posetim, otkrivam nove stranice. Pre dve godine, bio je to zimski roman koji me očarao, a sada sam želela istu strast, samo u jesenjem žanru. Jesen na Bjelašnici je kao ljubavna priča ispričana šumskim stazama, a putnici “nomadi”, postaju glavni likovi.

Bjelašnica Foto; Ivana Kovačević

Smeštena u centralnoj Bosni i Hercegovini na manje od 40 kilometara od Sarajeva, ova dinarska planina je jedna od omiljenih skijaških destinacija u ovom kraju. Ime je dobila po velikom broju dana koje provede pod snegom. Babin Do je najpoznatiji skijaški centar zimi, a u ostalim periodima godine omiljeno izletište. Tokom leta je Bjelašnica takođe fenomenalna za posetu. Tada mozete uživati u planinarenju, vožnji bicikla, panoramskom razlgedanju žičarom

Sledeći korak je bilo upoznavanje sa hotelom Nomad, mestom čije ime ne samo da nosi istorijsku težinu već je i omaž vremenima kada su nomadi pronalazili sklonište u ovim planinama. Novi wellness & spa hotel smešten neposredno uz skijašku stazu, nije samo prenoćište – to je kapija ka istinskom oživljavanju istorije nomada koji su krčili put kroz planinske vrleti od dana Rimskog carstva pa nadalje. Naziv hotela nije slučajnost; Nomad nosi sa sobom priču o ljudima koji su se tu sklanjali od progona, prenosili veru, trgovali ili putovali iz raznih istorijskih razloga.

Od trenutka kada zakoračite u hotel ulazite u prostor gde se prepliću dva vremena. Svi detalji, od enterijera do usluge, nose pečat prošlih vremena, sreću se rustični elementi i moderan komfor, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja podseća na drevne priče.

Bjelašnica Promo/Hotel Nomad

U svakom kutku hotela, oseća se posvećenost spoju modernog i tradicionalnog. Nomad nije samo mesto za boravak; to je iskustvo koje ujedinjuje nove tehnologije, ljubaznost i stručnost osoblja. Svaki zaposleni nosi sa sobom duh nomadskog gostoprimstva, čineći da se gosti osećaju kao deo priče koja traje vekovima.

Pažnja koja se posvećuje detaljima nije samo estetska – to je put ka stvaranju autentičnog doživljaja. U Nomadu, cilj je jasan: stvoriti atmosferu u kojoj se gosti ne samo osećaju ugodno tokom boravka, već i žude da se vrate, noseći sa sobom nezaboravno iskustvo koje je proživljeno u susretu prošlosti i sadašnjosti. Nomad Hotel nije samo smeštaj; to je vremenski portal, poziv na putovanje kroz bogatu istoriju i savremenu udobnost.

Bjelašnica Promo/Hotel Nomad

Na grebenu Bjelašnice ukrstaju se kontinentalna vazdušna struja sa istoka, severa i zapada sa primorskim strujama, koja dolazi kroz dolinu Neretve. Zbog toga se na celoj planini nalazi tek nekoliko sela. Iz udobnosti mog hotela, krenula sam dublje, stazama dva dragulja u u krilu Bjelašnice – Umoljane i Lukomir, sela koja nose priču o ljubavi prema ovim visinama.

Put do Lukomira, autentičnog sela smeštenog na 1450 metara nadmorske visine, bio je poput stranica najlepše ljubavne priče. Nalazi se na svega 17 km od skijaškog centra Babin Do, odnosno, na svega sat i po vožnje od centra Sarajeva. Na obodu Bjelašnice, a uz samu ivicu kanjona Rakitnice nasuprot gorostasnoj Visočici.

Bjelašnica Foto; Ivana Kovačević

Jesenje boje su ga obukle u bajkovite scene, a domaćini su me vodili džipovima kroz svaki skriveni kutak ovog etno muzeja. Najčarobniji trenutak bio je susret sa Božom Vrećom, umetnikom čija muzika diše istim ritmom kao i ovi planinski predeli.

Bjelašnica Foto; Ivana Kovačević

Zbog oštrih zima i odsustva komunikacije u tom periodu, kada Lukomir biva u potpunosti zavejan, nažalost danas živi samo u letnjem periodu. Njegovi malobrojni meštani su prisiljeni da prezimljuju negde na nižim nadmorskim visinama. Imala sam sreće da početkom novembra još nisu svi otišli, nekoliko stanovnika je još bilo prisutno u selu.

Umoljani, susedno selo, pružili su mi drugačiji, ali podjednako očaravajući pogled. Smejali smo se, delili priče, osetila sam da je to mesto živo, kao da svaki kamenčić ima svoju ulogu u beskrajnoj priči o nomadskom životu.

Neka ova priča bude podsetnik da smo putnici, savremeni nomadi, koji nose svoj svet u ruksaku. I neka hotel Nomad bude simbol mosta koji povezuje naše avanture, stvarajući nezaboravnu priču koja traje izvan granica vremena. Na kraju, putovanje nije samo destinacija; to je ples sa svetom, gde svaki korak ostavlja trag na stazi sećanja.

Piše: Ivana Kovačević