Algarve, skriven dragulj Portugala

Algarve, Portugal, Foto: Ivana Kovačević

Oblast Algarve je najjužniji region Portugala poznat po suncu, netaknutim plažama i velikoj prelepoj obali Atlantika koja ga zapljuskuje.

Karakteristična crta ovog regiona je obala sa krečnjačkim liticama i stenama. Dramatičan je sudar boja žutog krečnjaka i tirkizne vode okeana. Ali, Algarve nije samo niz upečatljivih morskih pejzaža. Ovaj deo Portugala je bogat ribom, svuda okolo su šumarci narandži, maslina, badema i smokvi, pa je ovo i gastronomski raj za posetioce.

Lagos, Portugal Foto: Ivana Kovačević

Region krase šarmantna ribarska sela koja ukazuju i podsećaju na mavarsku prošlost. Danas se njihov uticaj može najviše videti u arhitekturi ili probati u kuhinji.

Prvo što sam zapazila po dolasku, jesu ukrasni dimnjaci po kućama, terakota krovovi, raznobojne fasade od pločica, mozaična šetališta i plave i žute boje okvira vrata i prozora, skoro na svakoj kući.

Iako većina ljudi ima tendenciju da uživa na plažama, mi smo želeli nešto drugo, znali smo da Algarve oblast ima mnogo, mnogo više od toga i nismo pogrešili.

Portugal je skriven dragulj Evrope a Algarve je skriven dragulj Portugala.

Albufeira, Portugal Foto: Ivana Kovačević

Slećemo u Faro, ali se ne zadržavamo, nego sedamo u voz i idemo prvo za Lagos.

Živopisni Lagos je simpatičan gradić koji mi se odmah dopao. Grad koji ima bogato pomorsko nasleđe danas je jedna od najboljih destinacija za odmor u ovom delu Portugala. Na sreću, Lagos nije podlegao masovnom turizmu, grad i dalje zadržava prepoznatljiv karakter i šarm. Pravo uživanje je šetati istorijskim centrom sa kamenim ulicama, autentičnim restoranima i opuštenoj atmosferi.

Lagos, Portugal Foto: Ivana Kovačević

Od centra grada lako se stiže do udarnih plaža i vidikovaca. Kada su temperature blage (u vreme kada ga mi posećujemo, krajem septembra, prosečna temperature je 26 stepeni), veoma lako se prepešači do njih. Hodali smo od Lagosa do vidikovca Ponta da Piedade, a zatim nastavili duž litica u pravcu Praia do Canavial.

Lagos, Portugal Foto: Ivana Kovačević

Ponta da Piedade nalazi se dva kilometra od centra Lagosa. Obalni pejzaž morskih pećina i kamenih lukova duž obale otkriva prirodne elemente oblikovane hiljadama godina. Uživali smo u šetnji duž litica i spuštanju niz strme platforme (stepenice) do plaža. Uprkos pristupu nekim poprilično zapanjujućim plažama, Lagos je zapravo mesto koje vredi posetiti, čak i ako je samo na tri dana kao što smo mi uradili.

Lagos, Portugal Foto: Ivana Kovačević

Ovo je jedno od onih mesta o kojima sam čula toliko ali nikada nisam smatrala da ga treba posetiti. Sada kada razmišljam o tome, nisam sigurna ni zašto. Ustvari, ovog puta imali smo vezane jeftine letove i ova oblast bila nam je usput tokom puta za Azore. Sva sreća za tu moju površnu znatiželju. Brzo nakon što smo stigli, shvatila sam, razumela i osetila zašto je Lagos tako popularno mesto za putnike.

Mi nastavljamo dalje, svraćamo na kratko u Portimao koji nam se nalazi na putu. To je najveći grad u ovoj oblasti. Nekada centar za brodogradnju, ribolov i preradu ribe. Danas, većina te industrije je zamenjena turizmom, ali je Portimao i dalje veliki i stambeni grad. Na nekadašnjim dokovima za ribolov sada su nova šetališta. U unutrašnjosti grada su pešačke i trgovačke ulice, niz istorijskih zgrada, kao i raznovrstan izbor kafića, barova i restorana specijalizovanih za sveže pripremljene plodove mora.

Petnaest kilometara dalje ka istoku nalazi se Algar de Benagil. Unutar pećine je mala, magična plaža. Pećina je veoma popularna među fotografima, pa se može videti na mnogim razglednicama. Spektakularna unutrašnjost, na koju padaju snopovi sunčeve svetlosti iz rupe na krovu, sa zlatnim peskom i predivnom azurnom vodom, pravo je prirodno čudo. More ispred pećine je takođe odlična lokacija za ronjenje. Voda je kristalno jasna i čista (i veoma hladna).

Algar de Benagil, Portugal Foto: Ivana Kovačević

Mi odmor nastavljamo u Albufeiri. Usput zapažamo da je ovaj deo Portugala jedan od najboljih delova Evrope za ljubitelje golfa, s obzirom na to da su golf tereni svuda uz put.

Albufeira je najživlji od svih gradova južnog Portugala koje smo posetili na ovoj turi. Na početku nisam bila oduševljena njim baš zbog te užurbanosti koja se oseća u samom gradu. Albufeira pruža sve što je potrebno za zabavu i dobru atmosferu (to uključuje i mnogo engleskih turista). Nekada mirno ribarsko selo je transformisano u najpopularniju destinaciju za odmor u Algarve oblasti. Albufeira je destinacija za odmor i turizam kakav ja baš i ne volim. Ono što je za pohvalu je mnoštvo predivnih plaža na kojima imate mogućnost da se osamite. U istorijskim ulicama starog grada ima mnogo različitih restorana i barova. Divlji noćni život je ovde nezaobilazan.

Albufeira, Portugal Foto: Ivana Kovačević

Albufeira je stekla popularnost zbog crveno-zlatnih peščanih plaža. Danas, ovo mesto vrvi od masovnog  komercijalnog turizma i moj utisak je da je, nažalost, izgubila tragove svoje prošlosti.

Albufeira, Portugal Foto: Ivana Kovačević

S obzirom na to da iz Faroa letimo na našu sledeću destinaciju, ostavili smo ga za kraj. Faro je istorijski i kulturom bogat grad koji ima niz fascinantnih turističkih atrakcija. Nažalost, često je zanemaren i smatra se pogodnim isključivo zbog aerodroma. Tokom dva dana u Farou, otkrili smo šarmantan i autentičan portugalski grad. Interesantan istorijski centar okružen drevnim zidinama, katedrala, dvor i popločane ulice starog dela grada su nam se baš  svidele. Van gradskih zidina je moderan centar grada, sa pešačkim šoping ulicama i raznim restoranima i barovima.

Faro, Portugal Foto: Ivana Kovačević

Nedaleko od Faroa je Parkue Natural da Ria Formosa. To smo zapazali još kada smo sletali u ovaj grad (najbolje se vidi iz vazduha). Kanali sa slanom vodom i laguna su utočište za ptice i druge životinje. Takođe, tri peščana ostrva koja se tu nalaze su lokacije sa netaknutim plažama.

Faro je dopadljiv grad koji ima vrlo živopisnu, razuđenu obalu punu peščanih plaža.

Faro, Portugal Foto: Ivana Kovačević

Region Algarve mi se dopao zato što smo imali priliku da biramo između velikih, užurbanih gradova i potpuno mirnih ribarskih sela. Prelepa i ukusna hrana i nedelju dana provedenih na suncu u Algarveu (tokom jeseni), ja sam definitivno zadovoljna našom odlukom da se upustimo u ovu pustolovinu i vidimo i doživimo još više od Portugala nego što smo videli ranije.

Faro, Portugal Foto: Ivana Kovačević

Neki od šarmantnih gradova Algarve oblasti su nam ukrali srce i urezali nam se pod kožu. Ova oblast ima apsolutno predivne delove i imati mogućnost to da istražimo čini ovaj put sjajnim odmorom.

 

Piše: Ivana Kovačević

1 Comment

Add yours →

  1. Odlican tekst.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

© 2024 Moje putovanje

Theme by Anders NorénUp ↑

error: Kontaktirajte nas ako želite da prenesete sadržaj!!