Poetto plaža, Cagliari Foto: Ivana Kovačević

Sardinija (Sardegna) je drugačije ostrvo. Drugačije od svih na kojima sam bila (a broj uopšte nije mali). Zašto to tvrdim!? Na ovom ostrvu možete da vidite nestvaran geografski fenomen: u sredini ostrva su smeštene alpske šume (unutrašnjost Sardinije je idealna za planinarenje i skijanje), a okružuju ih snežnobele plaže.

Sardiniju su nam preporučili zbog njene raznolikosti, i baš zbog tog jednostavnog opisa, uputili smo se tamo. To je idealna destinacija za ljude koji vole sunce: jedan deo ostrva (Smaragdna obala) je moderno svratište za bogate i slavne, raj je za surfere i meka za aktivne turiste.

Ovo je naša priča..

Poetto plaža, Cagliari

Poetto plaža, Cagliari Foto: Ivana Kovačević

Sardinija je popularna destinacija za putovanja, drugo po veličini ostrvo na Mediteranu i nalazi se na zapadnoj obali Italije.
Istorijski, ostrvo je veoma važno. Na njemu čvrsto stoje građevine koje potvrđuju da je ostrvo bilo naseljeno pre više od 8 000 godina. Ruševine poznate kao nurage, odbrambene građevine u Baruminiu, dovele su Sardiniju na listu svetske kulturne baštine. Širom čitavog ostrva se nalaze istorijski spomenici.

Ostrvo ima tri aerodroma (Cagliari, Alghero i Olbia). Mi slećemo u Cagliari, glavni i najveći grad koji se nalazi na južnom delu ostrva. Naziv glavnog grada u prevodu znači dvorac. Čitavo područje je istorijski i kulturni centar, poznat kao regija Kastelo i zaista je vredan posete. Veoma je očuvan. U njemu se nalaze građevine iz XII i XIII veka.

Cagliari Foto: Ivana Kovačević

Cagliari, osim kulturnih znamenitosti, ima i jednu od najdužih plaža na Sardiniji. Plaža Poetto dugačka je osam kilometara i karakteristična je po kristalno čistoj vodi i belom sitnom pesku. U njenoj blizini se nalaze i neke manje plaže tj. uvale ali ova je na nas definitivno ostavila najveći utisak.

Jedno veče smo se u centru grada popeli na vidikovac, u starom delu grada, (Bastione San Remy) sa kog se pruža veličanstven pogled na grad i luku. Zalazak sunca je jedan od lepših koje smo doživeli.

Cagliari Foto: Ivana Kovačević

Jednostavno, ima sve što je meni potrebno da uživam: veliki je, prostran, ima stari grad, koloritan je i sadržajan i ima puno toga da se  otkrije i istraži. Mogu slobodno da kažem da je na mene ovaj grad ostavio najveći utisak.

Posle par dana, put nas dalje vodi ka Oristanu koji se nalazi na zapadnom delu ostrva i vozom je udaljen od Cagliaria sat vremena.

Oristano Foto: Ivana Kovačević

Sa svojom elegantnom trgovačkom ulicom, ukrašenim trgovima, popularnim kafićima i odličnim restoranima, centar Oristana je divno mesto za šetnju i druženje. Preporučila bih crkave i zanimljive arheološke muzeje. Grad je dobar kao baza odakle možete da se gradskim busevima pomerate do obližnjih plaža ili do sela Bosa koje ima drevno poreklo. Karakterišu ga tipične koloritne kuće u pastelnim bojama i uski sokaci starog grada koji mu daju magičnu atmosferu. Bosa ima titulu jednog od najlepših sela Italije u kojima vreme stoji.

Bosa Foto: Ivana Kovačević

Vozom idemo dalje na severoistočni deo ostrva koji nazivaju Smaragdna obala. Voz prelazi centralni deo ostrva i gore spomenute planine. Ono što nas je iznenadilo je da je čitavo ostrvo u avgustu zeleno iako je prosečna temperatura u ovo doba godine iznad 30 stepeni. Pejzaži i visoravni na koje nailazimo su očaravajući.

Ovde nam je baza bila gradić Olbia. Blizina Smaragdne obale, savršene plaže okružene netaknutom prirodom (gradskim busevima lako se stiže do svake splaže), Tirensko more koje se preliva u svim nijansama plave i zelene boje. Litice, pećine i stenovite uvalice su ono čime će vas ovaj deo ostrva oduševiti.

Smaragdna obala Foto: Ivana Kovačević

Ovde se akcenat stavlja na plaže i one su među najposećenijim mestima za odmor kad su u pitanju Italijani. U avgustu, u špicu sezone, plaže su prepune, ali pošto je čitava obala uređena, lako se stiže do neke koja je divlja i na kojoj skoro da nema nikog. Ukoliko volite adrenalinske sportove, vožnja kajta ili daske su odlična zanimacija zahvaljujući vetru koji duva bez prestanka.

Smaragdna obala Foto: Ivana Kovačević

Mi naš put nastavljamo ka drugom po veličini gradu na ostrvu. Sassari, grad bogate istorije i umetnosti je univerzitetski grad na severu Sardinije. Odatle dalje nastavljamo busom ka Algheru.

Alghero Foto: Ivana Kovačević

Alghero je prestonica severa Sardinije, osnovan u 12 veku.  Gradić poznat po najfinijim i najkvalitetnijim koralima. U centru se nalazi muzej korala, a u svakoj suvenirnici naći ćete nakit, skulpture pa čak i magnete od korala.

U gradu se nalazi sačuvano istorijsko jezgro, sa arhitekturom iz 16. veka. Sedam kula koje su u prošlosti korišćene u odbrani grada i dalje dominiraju. Kamene ulice i zidine starog grada ukrašene su raznim cvećem i kamenim dekoracijama oko ulaznih vrata. Tu se nalaze brojni restorani, kafići, poslastičarnice i suvenirnice. Jednostavno, u tim uličicama se treba izgubiti.

Alghero Foto: Ivana Kovačević

Alghero je poznat po mnogobrojnim plažama u neposrednoj blizini, ali i u samom gradu. Obišli smo nekoliko ali na mene je naveći utisak ostavila plaža Maria Pia. Miris borove šume je prvo što osetite kada kročite na plažu (taj miris me podseća na detinjstvo provedeno na Jadranu). More je plitko i veoma toplo.

Plaža Maria Pia Foto: Ivana Kovačević

Oduševljenje gradom, plažama i hranom u Algheru sigurno neće izostati. Ako volite miran odmor onda je definitivno lokacija za vas. Mi preferiramo drugačiji odmor pa ostajemo ovde samo dva dana i bežimo dalje u istraživanje ostrva.

Poluostrvo Stintino nalazi se 50 km severno od Alghera. Van sezone, mali ribarski grad Stintino ima samo 1.200 stanovnika, ali taj broj je mnogo veći tokom leta, kada bukvalno hiljade turista poseti ove zapanjujuće plaže od kojih su neke ubrojane u prvih 10 najlepših svetskih plaža.

Plaža Maria Pia Foto: Ivana Kovačević

Nije bitno gde se nalazite na Sardiniji – domaća hrana će vas oduševiti. Jedu puno roštilja i pečenja koji su veoma začinjeni biljem. Ovčiji i kozji sir često služi kao prilog. Ali, šta bi Italija bila bez pasta? Na ovom ostrvu postoje samo tri važne vrste testenina. Pre svega, tu je Malloreddus omiljena testenina na Sardiniji. Mali komadi testenine koji se služi sa paradajz sosom i pecorino sirom. Zatim Ciciones, pripremljene sa šafranom i često se služe sa morskim plodovima. Treći testenina specijalitet je Culingiones, vrsta raviola sa spanaćem koju služe sa sosom od paradajza, svežim bosiljkom i rendanim pecorinom. Morski plodovi i riba su nešto što ne treba da propustite. Mi nismo i stvarno su za svaku preporuku.

Moram da napomenem da su cene na ostrvu više nego prihvatljive i razumne.

Vozom se od Sassaria do Cagliaria (sa jedne na drugu stranu ostrva) putuje tri i po sata (250 km) i odmor završavamo u Cagliariu. Ponovo se vraćamo na “mesto zločina” (mesto koje nam se najviše dopalo).

Cagliari Foto: Ivana Kovačević

Dva su glavna razloga zašto je Sardinija popularna destinacija za letovanje: peščane plaže i predivna priroda. Svakako je za preporuku ako volite pasivan odmor, za nas koji smo više orijentisani ka aktivnom odmoru ovo je jedna u nizu destinacija koju smo stavili na spisak.

Pećina Luna Foto: Ivana Kovačević

Moje kolege, kojima sam prvo uživo sve prepričavala, zaključili su po načinu mog objašnjenja, da ova destinacija na mene nije ostavila jak i upečatljiv utisak. I složiću se sa njima, drago mi je što sam bila i videla Sardiniju ali je za mene ipak aktivniji odmor.

U nekoliko navrata sam pominjala ovde razliku između putnika i turiste. Ako ste putnik, onda biste više očekivali od Sardinije. Sicilija je, recimo, mnogo interesantnija jer svaki grad ima svoju priču, filmsku, gotovo magičnu atmosferu i obilazak Sicilije je svojevrsna avantura.

Ali, ako ste turista i hoćete na letovanje u Italiju, onda je Sardinija pravi izbor za vas: smaragdno plave plaže i beli pesak su turistički raj sa razglednice.

Sardinija Foto: Ivana Kovačević

Piše: Ivana Kovačević