Prelepi sever Italije krije grad koji mnogi ne obilaze, a trebalo bi

Udine Foto: Ivana Kovačević

Iako većina ljudi u Srbiji je ostajala u granicama zemlje za vreme epidemije Covida, mi smo ipak našli načina da obiđemo neka zanimljiva mesta jer je naš istraživački duh nemoguće smiriti.  Ali, da li mi je to bilo dovoljno?! Naravno da nije. Nažalost, nije bilo intezivno i dinamično kako sam navikla.

Moja lista mesta koje želim da obiđem je stalno puna i neprestano je dopunjujem novim destinacijama. Međutim, s obzirom da granice mnogih zemalja još uvek nisu otvorene za nas izbor je pao na, ne tako daleku destinaciju. U ovoj turi obilazimo severoistočni deo Italije i Sloveniju.

Italija mi uvek vraća osmeh na lice, međutim, ovog puta je taj osećaj sreće bio još dodatno izražen s obzirom na okolnosti.

Udine Foto: Ivana Kovačević

Obišli smo deo oblasti u Furlanija-Julijskoj krajini (Friuli-Venezia Giulia). Ova oblast je skroz u severoistočnom uglu Italije koja se graniči sa Slovenijom i Austrijom, nalazi se između Jadranskog mora i visokih planina. Može se pohvaliti bogatom i raznolikom baštinom što je rezultat spajanja različitih naroda i njihovih kultura kroz istoriju.

Ova regija je idealna za posetu tokom cele godine: skijanje na belim vrhovima, opuštanje na plažama i uživanje u gastronomskom nasleđu su samo neke od zanimljivosti koje su nas čekale i koje smo okusili tokom ovog putovanja.

Trst/Trieste Foto: Ivana Kovačević

Trst i danas svojom strogom arhitekturom osvaja srca svih posetilaca, dok su Udine grad sa trgovima venecijanskog šarma i drevnim građevinama. Palmanova je, pak, savršen primer utvrđenog grada dok su Dolomiti i Alpi među omiljenim destinacijama za ljubitelje zimskih sportova, u kojima ćemo i mi uživati.

Prvo posećujemo Trst, jedan od najposebnijih umetničkih gradova u Italiji. Grad jedinstvenog šarma i karaktera. Različite populacije su se u njemu ukrštale i ostavljale svoje tragove u elegantnim i istorijskim remek-delima, od umetničkih do arhitektonskih, širom grada.

Osećaj sreće koji sam doživela posle tri godine neodlaženja u Italiju mislim da bi jedino moj kolega Đ. razumeo.

Trst/Trieste Foto: Ivana Kovačević

Obilazak Trsta smo kao i uvek počeli na veličanstvenom trgu koji gleda na zaliv. To je jedan od najvećih evropskih trgova koji su na moru. Na trgu se nalaze različite građevine uključujući i fontanu četiri kontinenta.

Trst nisu samo spomenici, crkve, muzeji i palate. Njegovi istorijski i slavni kafići takođe zaslužuju posetu. Oni su pravi simboli tršćanske strasti za kafom. Trst je umetnički grad koji danas živi kao što je bio i ranije, i zato smo u njemu intenzivno uživali kao i svaki put do sada. Imali smo sreće da tokom našeg boravka u njemu sunce neprestajno sija pa je užitak bio potpun.

Trst/Trieste Foto: Ivana Kovačević

Palmanova je sledeća na našem putu. Nažalost, nemoguće je uslikati ovaj grad (osim iz vazduha) i dočarati ga preko fotografija.

Tvrđava sadrži urbani centar zatvoren u tri koncentrična zida koj tako Palmanovi daju karakterističan oblik zvezde sa devet tačaka (zvezdana tvrđava). Venecijanska odbrambena dela predstavljaju izuzetno svedočanstvo o vojnoj kulturi koja je evoluirala na teritoriji Republike Venecije u 16. i 17. Veku. Dok smo bili u poseti ovom gradiću kiša je neprestalno padala ali i pored toga ovo mesto nam se svidelo i veoma nas pozitivno iznenadilo.

Ako želite da se otrgnete od poznatih italijanskih turističkih zamki, onda bi Udine trebalo da bude vaša prava luka. Naša je svakako bila. Udine su elegantan i otvoren grad sa mnogo prelepih zgrada u gotičko-venecijanskom stilu. Univerzitetski grad koji je veoma cenjen zbog svojih kulturnih i naučnih studija. Pod vladavinom Rimljana, a potom i Mlečana, postao je glavni ekonomski i trgovački centar u srednjem veku. Većina njegovih istorijskih spomenika datira iz tog doba.

Udine Foto: Ivana Kovačević

Piazza San Giacomo je široki otvoreni trg i čini srce centra grada. Uokviren šarenim zgradama u venecijanskom stilu, sa kaldrmom pravo je mesto za početak obilaska grada. Kafa u bilo kom od brojnih kafića koji su okrenuti ka trgu su jedan od čarobnih momenata, a penjanje prema zamku – koji se nalazi na vrhu brda iznad grada – prelepo je samo po sebi.

Najlepši deo grada, Piazza della Liberta, sastoji se od dve izuzetno jedinstvene zgrade: Loggia del Lionello i Porticato di San Giovanni. Ove dve zgrade su arhitektonski zapanjujuće iz svakog ugla, a naročito Loggia del Lionello, čiji mermerni stubovi bacaju svetlost i senku preko blistavih pločica.

Udine Foto: Ivana Kovačević

Modernije ulice koje okružuju istorijsko jezgro su dobro raspoređene i prošarane drvećem i lepim, dobro održavanim parkovima.

Udine su divan italijanski grad van utabanih turističkih staza, mi smo pukom slučajnošću, totalno neplanirano završili u njemu. Iskreno se nadam da vam je ovaj naš doživljaj dao podstrek da obiđete ovaj grad kao i neke ideje kako da provedete svoje vreme u njemu.

Udine Foto: Ivana Kovačević

Iz Udina smo krenuli kasno popodne, pogled nam se pružao na ceo lanac Julijskih Alpa prema kojima vozimo, a ovaj predeo se može pohvaliti mnogim pejzažima kao stvorenim za razglednice. Ukratko rečeno, to je jedan bajkovit predeo.

Piše: Ivana Kovačević

1 Comment

Add yours →

  1. Udine ceo život želim da obiđem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

© 2024 Moje putovanje

Theme by Anders NorénUp ↑

error: Kontaktirajte nas ako želite da prenesete sadržaj!!