Tamo negde na obali Mediterana, Valensija

Plaza de la Virgen. Foto: Ivana Kovačević

Ovo je putopis za one koji vole Špansku kulturu, muzeje, umetnost, ležeran način života, sunce, more… Ovo je putopis za sve one koji još uvek nisu posetili Valensiju, da se zaljube u nju odu i istraže je, jer neće zažaliti.

Španija je moja druga kuća, minimum jednom godišnje moram da je posetim da bi unela ravnotežu u svoj život, tako je bilo i ovog maja, odluka je pala ponovo na Valensiju.

Treći po veličini grad u Španiji nastao je na obalama reke Turije koju ce kasnije zbog velikih poplava preusmeriti na obode grada, a dotadašnje korito isušiti i čitavom njegovom dužinom napraviti igrališta, parkove i terene za sport u njemu. To je najveći gradski park u Evropi.

U starom delu grada se nalazi trg Plaza de la Virgen gde sva druženja i okupljanja počinju i završavaju se. Ona je žila kucavica grada. Grad je dobio naziv po latinskoj reči Valentia što u prevodu znači snaga. I ovaj grad jeste bio snažan, odbranio se od velikog broja neprijatelja koji su ga vekovima okupirali jer se nalazio na dobrom geografskom položaju.

Stari deo grada je pun uskih ulica u kojima možete popiti kafu, jesti tradicionalno Špansko jelo Paelju koja se ovde “rodila” ili popiti Aqua de Valenciju koktel koje se samo u Valenciji priprema i pije. Za njegovu pripremu su vam  potrebne ceđene narandže, španski šampanjac Cava, votka, smeđi sećer i led. Služi se u litarskim bokalima. Slatko je, odlicno osvežava ali ako malo preterate ustajanje od stola ce biti veliki problem.

U Valensiji kao i u svim većim Evropskim gradovima postoje besplatne ture sa vodičem koga na kraju ture u zavisnosti koliko ste zadovoljni istom častite. Ture traju oko 2 sata i odličan su način da čujete stvari koje ne mozete da nađete na netu.

Tako smo mi saznali priču za najužu kuću koja postoji od 107 metara, gde je živela porodica koja je morala svoju ćerku koja se spremala za Fajas, festival vatre da oblači i priprema na trgu ispred kuće jer velike, široke i kitnjaste haljine nije mogla da obuče u kući.

Najuža kuća. Foto: Ivana Kovačević

Najuža kuća. Foto: Ivana Kovačević

Inače, Fajas je festival posvećen dolasku proleća, traje pet dana, a kulminaciju doživljava 19. marta, na katolički praznik Svetog Josipa. Na taj dan, oko ponoći, počinje spaljivanje mnogobrojnih falja, predivnih skulptura od kartona i stiropora, u veličanstvenom plamenu i svetlosti.

Žene u Valensiji i danas drže do tradicije i za praznike oblače haljine koje su za to namenjene. Imali smo sreće pa smo ih sreli i zamolili da ih uslikamo.

Haljine za feštu. Foto: Ivana Kovačević

Haljine za feštu. Foto: Ivana Kovačević

Ako se zateknete poslednje srede u Avgustu mesecu u Valensiji očekuje vas festival Tomatinja de Bunjol. Festival u kome paradajz uvek strada. Veliki broj kamiona zrelog paradajza krene da defiluje ulicama pa ko god da se zatekao na licu mesta učestvuje u nesvakidašnjem festivalu gađanja paradajzom. Već nakon dva sata “tuča” prestaje i ulični čistači vraćaju grad u normalu.

Kad smo već kod paradajza, moram da spomene klopu koju ne znam kako zovu ali je jako ukusna. Tostira se hleb, svež paradajz se istre na trenicu i posluži u malim posudama, uz to ide maslinovo ulje i začini. Tost prelijete maslinovim uljem, posolite i stavite začine i so na to stavite par kašičica sveže rendanog paradajza naravno može da se doda i nekoliko slajseva šunke i pivo, ukus je fantastičan.

Foto: Ivana Kovačević

Foto: Ivana Kovačević

Ono što još možete naći u starom delu grada je muzej keramike, nismo uspeli da uđemo unutra jer tih dana zbog praznika nije radio ali dovoljno je da se prošetate do njegove zgrade koja je čitava od mermera i jako interesantno izgleda.

Muzej keramike. Foto: Ivana Kovačević

Muzej keramike. Foto: Ivana Kovačević

Mercado Central ili Centralna pijaca se smatra jednom od najstarijih u Evropi koja je još uvek u funkciji. Prelepi vitraži na tavanici pijace mogu da pariraju najlepšim gotskim katedralama, a sama roba na pijaci neće vas ostaviti ravnodušne. Šunke vise na sve strane, sirevi, masline, slatko u teglicama, sušeno voće. Radnici na tezgama će vam bez po muke iseći šunku, napraviti sendvič baš po vašoj želji i odatle možete laganim korakom da se uputite do plaža kojima se od centra grada laganim hodom stiže za 20 minuta. Do plaže ćete naići na divne parkove i univerzitetsko naselje koje u svom kampusu ima 18 škola i fakulteta. Ako šetnja nije ono što volite onda tramvajem stižete za nepunih pet minuta do plaže.

Pijaca. Foto: Ivana Kovačević

Pijaca. Foto: Ivana Kovačević

Tri ogromne peščane plaže: Las Arenas, La Malvarosa i La Patacona, prostiru se duž cele obale koja je duga 20 kilometara. Pored same plaže nalazi se staza za trke Formule 1. A za one koji vole fudbal Valencija je mali raj. Stadion FK Valenesije, Mestalja je hram fudbala.

Plaža. Foto: Ivana Kovačević

Plaža. Foto: Ivana Kovačević

Nemojte propustiti koridu, borbe bikova se po ustaljenom rasporedu ovde i dalje redovno odigravaju, takođe u samom zdanju se nalazi i muzej. U njemu ćete videti kako se korida razvijala, razne slike borbi, trofeje, odore matadora i čuti interesantnu priču od kustosa muzeja.

Preko puta koride je Zapadna železnicka stanica, unutrašnjost stanice je ukrašena dobro očuvanim prelepim mozaicima. Vredi ući i videti.

Železnička stanica. Foto: Ivana Kovačević

Železnička stanica. Foto: Ivana Kovačević

Moderna znamenitost Valensije koja se nalaze na svim razglednidnicama i koju će vam svako spomenuti u priči je grad umetnosti i nauke (Ciudad de las Artes y las Ciencias). Kompleks sastavljen iz nekoliko delova: Muzeja nauke, palate u čijim se salama održavaju izložbe slika i muzički događaji (Palacio de las Artes Reina Sofía), akvarijuma drugog po veličini u Evropi (Oceanografic), 3d sala (Hemisferic) koja svakog sata ima različite filmove koje pušta u bioskopu koji ima oblik sfere, muzeja (Museu de les ciencies Principe Felipe) koji ima odličnu postavku i palata muzike (Palau de Música) poseduje nekoliko sala u kojima se održavaju koncerti, filmske projekcije i izložbe.

Najbolje je da se informišete preko neta i kupite online karte unapred, em je jeftinije em tačno možete da izaberete šta želite.

Grad umetnosi i nauke. Foto: Ivana Kovačević

Grad umetnosi i nauke. Foto: Ivana Kovačević

Valensija je dugo godina bio industrijski grad, uložili su dosta novca, sredili grad i od njega napravili interesantnu turističku destinaciju sa posebnim šmekom a i dalje dosta jeftiniju od Madrida i Barselone.

Ivana Kovačević

1 Comment

Add yours →

  1. 20godina po 3meseca sam bila u Valenciji i mnoge lepote nisam videla,a mnoge delove grada sam prepoznala.
    Naveli ste sve što ima veću važnost i interesovanje za turiste.
    Divno.Fantasticno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

© 2024 Moje putovanje

Theme by Anders NorénUp ↑

error: Kontaktirajte nas ako želite da prenesete sadržaj!!