Toledo, foto: Ivana Kovačević

U jednom od ranijih putopisa o Španiji, napomenula sam da se moj partner i ja trudimo da minimum jednom godišnje posetimo Španiju. Ja se uvek vadim da je to zbog ravnoteže u našim životima.

Sedamdesetak kilometara od Madrida nalazi se stara prestonica, centar srednjovekovne Španije (nekadašnje kraljevine Kastilje) – Toledo.

To je grad sa odličnim položajem, smešten na uzvišenju i okružen rekom Tajo (Taho). Reka teče velikim delom Iberijskog poluostrva. To je ista ona reka Težo koju ste videli (ako ste bili) da se u Lisabonu uliva u Atlantski okean. Toledo važi za jedan od najtipičnijih, starih gradova Španije. Opasan je srednjovekovnim zidinama, sa prelepim ulaznim kapijama u grad. Kada mu priđete i ugledate ga pred sobom, shvatićete značaj koji je u srednjem veku imao njegov geografski položaj.

Mi smo iz Madrida do Toleda stigli autobusom (oko sat vremena, ako idete direktnom tj. ekspres linijom), postoji opcija i vozom, ali je dva i po puta skuplja. Od stanice do zidina starog Toleda ima oko 10 do 15 minuta penjanja pešice ili autobusom oko pet minuta.

Prizor koji će vas dočekati su stare kamene kuće, mešavina arapskog i gotskog stila (mudejar stil). Krenuli smo u obilazak uskim ulicama Toleda: niti više ulica, niti manjeg grada. Ne, neću vam reći da ćete se izgubiti svako malo. Jednostavno, sposobnost snalaženja imaju samo oni koji žive u Toledu i dobro ga poznaju.

Toledo, foto: Ivana Kovačević

U Toledu su nekada živele tri kulture: hrišćani, muslimani (Mavari) i jevreji. Zbog toga i danas možete videti razliku dok šetate i jasno će vam biti u kom delu grada se nalazite. Sve religije su živele u miru, što vam i danas daje mogućnost da na tako malom prostoru vidite kombinaciju renesansnih crkava, sinagoga i džamija.

Toledo, foto: Ivana Kovačević

S obzirom na to da se ovde oduvek kuju i prave mačevi, u Toledu smo naišli na veliki broj radnji u kojima ih i danas možete kupiti. Pronaći ćete ih iz svih perioda, počev od templarskih, preko krstaških i viteških. To je suvenir tako specifičan za ovaj grad.
U tim istim radnjama, možete pazariti i kompletan viteški oklop u prirodnoj veličini, srednjovekovne štitove sa grbovima, prave pravcate buzdovane i drugu vitešku opremu.

Toledo, foto: Ivana Kovačević

Ako ste pasionirani zaljubljenik u umetnost nemojte propustiti Muzej El Greka (slikar je nadimak dobio baš u Toledu) u kom su izložena njegova dela. Takođe, katedrala iz 13. veka u sebi čuva platna čuvenih evropskih slikara El Greka, Ticijana, Rubensa, Zurbarana, Karavađa i drugih.

Ako vas put nanese u Toledo, nemojte propustiti da prošetate do najvišeg dela grada gde se nalazi palata Alcazar, obnovljena 1535.godine.

Toledo, foto: Ivana Kovačević

Trg Zocodover (na kome se nalazi statua Servantesa) je najznačajniji i najživlji trg u ovom gradu. Tu sve počinje i sve se završava. Uvek je vreva i gužva. Oko njega se nalaze tavernice gde smo i mi seli, okrepili se i napravili plan – osvajanje obližnjeg brda na kome je vidikovac i najlepši pogled na grad.

Toledo, foto: Ivana kovačević

Iako je bila moja ideja i želja da ovekovečim slikom grad sa uzvišenja preko puta reke, veći deo staze za penjanje sam kukala i huktala, dva puta nas je okupao prolećni pljusak i na kraju sam skliznula i bukvalno naglavačke klizila nadole. Ali, vredelo je. Prosudite i sami.

Toledo, foto: Ivana Kovačević

Godine 1565. kralj Felipe II prestonicu Španije seli u Madrid. Toledo, nekoliko godina posle toga, ostaje malo utvrđeno selo koji gubi epitet glavnog grada. Sada, pod zaštitom UNESCO, sačuvan je baš onakvim kako je nekada izgledao (tako bar kažu) ali i dalje ima specifičan šmek. Prazne ulice vas vraćaju u neka davna, zaboravljena vremena…

Toledo, foto: Ivana Kovačević

Toledo je grad mačeva, starih slikara i novih ljudi. Kao zamrznut u Servantesovoj priči, grad prošlosti koji osvaja ljude budućnosti. Starinski, a moderan. Kamenit, a nežan. Mali, a širokog srca. Toledo je za romantičare, za avanturiste, za one koji vole istoriju, za one koji će je tek zavoleti.

 

Piše: Ivana Kovačević