Grand Canyon, Foto: Ivana Kovačević

Najzad, došlo je vreme da vidimo i upoznamo drugu stanu Nevade i zagrebemo malo i po Arizoni. Napuštamo Las Vegas i krećemo ka masivnim prostranstvima, klisurama, grebenima i stenama nacionalnog parka Grand Canyon.

Moram da napomenem da ukoliko uzimate renta car u Vegasu, morate da ga bukirate ranije. Na licu mesta je to nemoguće uraditi, čekanja na kola su i po sedam dana (ne pitajte kako znam). Za one sa dubokim džepom postoje i ture helikopterom.

Krenuli smo sa namerom da satima uživamo u pogledu i prirodi o kojoj se nadaleko i naširoko priča. Kanjon je svoje ime dobio zahvaljujući svojoj veličini, dužini i, rečima teško opisivoj, panorami.

Grand Canyon, Foto: Ivana Kovačević

S obzirom da smo ga mi obilazili u Februaru bili smo spremni na to da neće biti velika gužva. Severni deo kanjona je tokom zime zatvoren ali zato je južni deo pristupačniji i otvoren je tokom cele godine. Nismo jurili (kao što znamo) i pokušali smo da uživamo u ovom proputovanju, u zalascima sunca, netaknutoj prirodi i impresivnoj panorami.

Prva stanica na putu (šezdesetak kilometara od Vegasa) bila nam je Hoover Dam. Huverova brana na reci Kolorado je granica između američkih saveznih država Nevade i Arizone. Pogled sa brane je veličanstven. Postoji i tura u okviru koje možete da uđete i obiđete branu, ali mi smo taj deo preskočili.

Hoover Dam, Foto: Ivana Kovačević

Krenuli smo dalje. Velika raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta krasi predeo kroz koji prolazimo. Moram da napomenem da je zabranjeno hraniti životinje u čitavom nacionalnom parku zbog zaštite i očuvanja divljeg sveta i njhovih prirodnih staništa. Vetar huji, a ono što odmah primetite je nestvarna tišina koja vlada u kanjonu. Boje i nijanse menjaju se u zavisnosti od doba dana (naravno i perioda godine kada ga posećujete). Kanjon, na čijem je dnu moćna reka Kolorado koja je probila svoj put kroz magični predeo, čine stene koje su jedna od druge izrazito različite po obliku. Put vijuga kroz litice kanjona, i već tada shvatamo da nas je ovo surovo i oskudno mesto zaista iznenadilo, jer u prvom trenutku su pred nama prizori koji daju utisak kao da smo na mesecu, a potom, vidimo predele koji podsećaju na divlji zapad.

Grand Canyon, Foto: Ivana Kovačević

Postoji veliki broj tačaka za osmatranje i bezbroj lokaliteta koji su nam poslužili za nezaboravne i savršene kadrove. Ljubiteljima fotografije kanjon pruža posebno zadovoljstvo.

Grand Canyon, Foto: Ivana Kovačević

Zanimljivo je da u kanjonu možete da pronađete i najrazličitije tipove smeštaja, a čak možete i da kampujete, ukoliko to volite. Jutra u kanjonu su u izmaglici, dok je tokom dana sunce.

Raznovrsne pešačke ili biciklističke ture su vam na raspolaganju. Neverovatan doživljaj je obići deo kanjona sopstevenim stopalima. Šetnja uzanim stazama i veličanstvenim liticama nije pogodna za one koji nemaju bar malo avanturističkog duha u sebi. Takođe, ako ste avanturista, možete da iskoristite i upustite se u turu do podnožja kanjona, najbolje su ture magarcima ili konjima. Bilo da se odlučite da vidite kanjon sa oboda ili možda da duboko zađete u njega, u oba slučaja će to biti nezaboravni dozivljaj i trenutak koji ćete pamtiti čitavog života, garantujem vam.

Grand Canyon, Foto: Ivana Kovačević

Ako volite prirodu i uživate u njoj nacionalni park Grand Canyon je idealno mesto na kome možete da provedete deo vašeg odmora.

Ukoliko je još avanturistički duh deo vaše ličnosti i volite nezaboravne avanture, onda je ovo svakako stanica na kojoj morate da siđete i do detalja je obiđete dok ste u ovom delu Amerike. Snagu i silu koju demonstrira malo na kom mestu ćete još moći da osetite.

P.S. Kada smo krenuli kući, preko Nevade je prešla snežna oluja Petra, pa je i Grand Canyon bio prekriven snegom, što se kako su Američki mediji javljali dugo unazad nije desilo.

Grand Canyon , Foto: Ivana Kovačević

Što bi rekli, posle nas ni korov više ne raste!

 

Piše: Ivana Kovačević