Las Vegas, Foto: Ivana Kovačević

Nakon Kalifornije (Los Angelesa i San Diega), put nas dalje vodi u Nevadu i Las Vegas.

Iskreno, nisam bila spremna za Vegas. Moj dečko voli ovakve gradove, to ga privlači (neka ga, mora i on da ima neku manu). Što se mene tiče, zamišljala sam ga kao najveći kič, vašar, Diznilend za odrasle. Dogovor je pao, idemo zbog njega u Vegas a ja ću to iskoristiti da vidim Grand kanjon.

Znala sam da je to grad kocke, ali… Svako zna da se u Las Vegas ne ide da se kulturno uzdiže već radi zabave i uživanja. Međutim, čitav Vegas je jedna veeeelika iluzija. Vremenske, moralne, prostorne granice na koje smo inače navikli ovde ne postoje.

Las Vegas, Foto: Ivana Kovačević

Zbog svog sadržaja – od vrhunskih restorana, šopinga, najprestižnijih svetski poznatih brendova, najekskluzivnijih i neverovatnih hotela do zabave i noćnog života, Vegas je sa razlogom jedan od glavnih turističkih destinacija na svetu. Stigli smo u ovaj cirkus uveče, mrak je već pao, a Strip (ulica u kojoj se sve nalazi u Vegasu) je svetlela kao novogodišnja jelka. Sve u Las Vegasu je grandiozno, prenaglašeno, spektakularno. Neka posebna atmosfera vlada, prosto oseti se u vazduhu, u ponašanju ljudi. Toliku opuštenost retko gde smo sreli, a obišli smo pola sveta.

Las Vegas, Foto: Ivana Kovačević

Senzacijama u Vegasu nema kraja. Nije ni čudo što ga zovu Gradom greha sa pet zvezdica. Jedno od luđih mesta na svetu koje sam posetila.

Bukvalno, za samo dva sata hoda kroz Strip možete da promenite pet-šest gradova i tri kontinenta, ali i da ceo dan, ili više njih, provodite ne izlazeći napolje.

Las Vegas, Foto: Ivana Kovačević

Grad je neverovatan, lud i neprestano se menja i iznova i stalno pruža nešto novo, nešto još impresivnije od prethodnog. Prosto, to se mora videti i doživeti. Ovaj grad vam se uvuče pod kožu (nama definitivno jeste). Neverovatno je kolika je posvećenost detaljima i koliko je sve odrađeno perfektno.

Dakle, u Las Vegasu smo istovremeno doživeli čaroliju više različitih gradova, malo kockanja i uživali u sjajnim fontanama (Las Vegas bez njih ne bi bio ono što jeste), muzici, i nekim od poznatih šou-programa. Obzirom da smo bili u februru, jedino što nismo od standarnih stvari videli i doživeli su žurke na bazenima. Bazeni se otvaraju tek sredinom marta.

Las Vegas, Foto: Ivana Kovačević

Za noćne ptice, Vegas je verovatno grad iz snova. Ne morate biti ljubitelj kockanja da poželite nekoliko dana bezbrižnog boravka u bleštavoj prestonici kocke i zabave.

Viva Las Vegas!

Las Vegas, Foto: Ivana Kovačević

Bukvalno, šetajući Stripom, prošli smo kroz Pariz, Veneciju, Njujork, Egipat…Nižu se jedan za drugim hoteli koji su tematski skroz u skladu sa gradom koji predstavljaju. Ulaskom u bilo koji od hotela u Strip ulici, ušli ste u novi svet mašte. Svaki od njih je atrakcija za sebe. Ne, to nisu standarni hoteli na koje ste navikli, to su zaista gradovi. I treba vam desetak dana samo da obiđete sve hotele i pogledate šta nude. Svi su spojeni iznutra tako kada jednom uđete ne treba više izlaziti na dnevno svetlo. Unutrašnja svetla su ugodna i kada ste unutra ne znate da li je dan ili noć.

Las Vegas, Foto: Ivana Kovačević

Ko ima novca može da uživa u svakodnevnim spektakularnim šou programima. Najveći spektakli  su i mađioničarski šou Davida Copperfielda ili stand-up nastupi, cirkuske predstave u produkciji Cirque du Soleil, kabarei, borilački mečevi i koncerti najvećih pop-ikona i svetskih zvezda.

Mi smo gledali novu predstavu Cirque du Soleil, Zumanity (18+). Nije prvi put da ih gledamo, međutim, ova predstava je postavljena u malo intimno pozorište i skroz smo je drugačije doživeli nego prethodnu koju smo gledali u ogromnoj areni. Ovo je definitivno bio spektakl! Iznad glave vam lete akrobate, a specijalni efekti oduzimaju dah. Ostali smo bez reči.

Las Vegas, Foto: Ivana Kovačević

Takođe, bili smo zapanjeni brojem ljudi na ulicama tokom dana. Čini se da lažu da je kriza jer je gužva bila neviđena svuda. Klopa i gastronomska ponuda u hotelima je čuvena, ogroman broj svetski poznatih restorana se nalazi u Vegasu. Ono što je na nas ostavilo dobar utisak je pivo sa pogledom na fontanu Belađio. Ne treba izostaviti i shoping u Las Vegasu.

Iako ne volimo kockanje, što je prva asocijacija na Las Vegas, uverili smo se da je grad lud na svoj način pa zbog te specifičnosti mislim da ga treba posetiti i doživeti. Skoro preko cele godine lepo i toplo vreme, sjajni zalasci sunca i opuštena atmosfera. Las Vegasu kič najbolje stoji od bilo kog grada na planeti.

Posle blještavila Vegasa, put nas vodi u vanvremenski, filmski Grand kanjon. Stay tune.

Piše: Ivana Kovačević