San Diego, foto: Ivana Kovačević

Na dva sata vožnje od Los Angelesa smešten je, za mene jedan od lepših kalifornijskih gradova, San Diego. Prostire se od Tihog okeana na zapadu do pustinja na istoku. Najjužniji kalifornijski grad poznat je po lepim plažama, toploj klimi i atrakcijama na otvorenom. Međutim, ne čini samo to San Diego interesantnim, posebnim i zanimljivim.

Pred sam San Diego (ako dolazite iz LA) nalazi se primorski gradić La Jolla. Okružena okeanom, živopisnim liticama, oko 11 km dugom obalom duž Pacifika i pećinama dostupnim samo iz vode (raj na zemlji za surfere i ronioce), La Jolla se može sa španskom prevesti kao Dragulj. Prikladan naziv za elitno predgrađe San Diega.

San Diego, foto: Ivana Kovačević

Ako se nađete ovde kasno popodne ili predveče moći ćete da uživate u prekrasnom zalasku sunca. La Jolla je mesto u kom je vreme nekada davno stalo. Tišina, lepljiv miris leta i ono kotrljajuće “siesta” vreme neograničeno brzinom i stresom, jednostavno vas natera da stanete i da shvatite da ste u drugoj dimenziji. Atmosfera dvadesetih godina prošlog veka oseća se u svakoj pori hotela sa baštom gde muzičari izvode lagane note, a parovi plešu kao da su ljubavnici pobegli od sveta.

La Jolla je prošlost oslikana muralima, sadašnjost zagrljena okeanom i tišinom.

Vrlo prijatan i jedinstven način da provede pola dana istražujući La Jollu peške su baš ti murali poznatih i priznatih umetnika, razbacani po celom gradu.

Spomenula sam litice, gde je polazište za paraglajding i leteće zmajeve.

La Jolla, foto: Ivana Kovačević

A cela obala uz centar je i dom za mnogobrojne porodice foka, koje su prava turistička atrakcija.

La Jolla, foto: Ivana Kovačević

Prvo što smo zapazili kada smo stigli u San Diego jeste da je miran, pitom i simpatični grad. To nam je u tom momentu prijalo, pogotovo što smo došli iz Los Angelesa u kom smo sate proveli u saobraćaju. Ovde manje više sve može da se obiđe peške (širi centar grada) ili prevozom.

San Diego, foto: Ivana Kovačević

Generalno ne volimo da obilazim turističke atrakcije, međutim, u ovom gradu prosto nemoguće je ne nabasati i na njih.

Ono što se meni najviše dopalo u San Diegu, a čega nema u drugom gradovima Kalifornije, jeste ta čudna mešavina moderne zapadne i hispano – južnjačke  kulture, s obzirom da je granica i prvi meksički grad posle granice Tijuana jedno pola sata vožnje od San Diega (naravno, pod uslovom da se granica lako i brzo prođe, što u poslednje vreme nažalost nije slučaj). Taj miks smo zapazili u arhitekturi, kulinarstvu ali i u svakodnevnom životu.

San Diego, foto: Ivana Kovačević

Prvo smo otišli do dela grada koji se zove “Old Town San Diego“, tipično turističko mesto, koje se meni svidelo (što nije slučaj sa turističkim atrakcijama). Volim šarenilo, milion boja.. (moj dečko kometariše da je to vrsta ludila), zato sam najviše uživala na ovom mestu. To je deo odakle je grad počeo da se razvija. 1968. godine proglašen je za istorijski park i ceo kvart je praktično muzej. Upoznali smo deo istorije San Diega i uživali u šetnji, zelenilu, cveću i margariti, naravno (namerno jednina).

Old Town San Diego, foto: Ivana Kovačević

Par tramvajskih stanica dalje nalazi se deo grada koji zovu Little Italy. Nekada davno to je bila ribarska zajednica za italijanske imigrante. Danas je to jedna od najstarijih i najelegantnijih istorijskih oblasti u SD. Koncept glavne ulice je da se u njoj nalazi veliki broj restorana, kafića, delija i puno barova sa lokalnim i zanatskim pivom (polako postaje hipsterska četvrt). Ovaj urbani kvart danas ima i veliki broj dizajnerskih radnji i umetničkih galerija. Nismo zaobišli ni centralnu tačku okupljanja, pijacu koja se u ovom delu nalazi sa lokanim svežim proizvodima, voćem, povrćem, cvećem..

Little Italy, San Diego, foto: Ivana Kovačević

Kada smo istrazili uzduž i popreko i ovaj deo grada spustili smo se do Pomorskog muzeja. USS Midway nosač aviona je jedan je od najvećih brodova američke mornarice kojeg su krajem 20. veka usidrili u luci. Danas predstavlja predmet interesovanja velikog broja posetilaca i verno dočarava vreme kada je aktivno bio u službi američke mornarice. Ovaj poznati nosač aviona pomorske flote otvoren je za javnost ali mi nismo bili zainteresovani da se popnemo na njega i da ga istražimo.

Moram da napomenem da se u SD nalazi pilotska škola Top Gun i da je ovde snimljen istoimeni film.

Odmah pored samog nosača se nalazi skulptura “Unconditional Surrender Sculpture”. Mornar koji u svom naručju ljubi devojku u beloj haljini. Inspiracija za istu je slika koja je nastala tokom proslave na Time Squareu u NY nakon pobede nad Japanom 1945. godine.

Unconditional Surrender Sculpture, San Diego Foto: Ivana Kovačević

Šetamo dalje uz obalu prolazeći pored Seaport village. Smešten duž zaliva u centru, San Diego svojim živopisnim pogledom i primorskim šarmom je idealno mesto da provedete nekoliko sati. Uprkos tome što je omiljena destinacija među turistima, i lokalne porodice se okupljaju ovde tokom vikenda. Veliki broj jedinstvenih prodavnica, restorana, prelepo zelenilo za izlete je ono što ovde možete pronaći. Stara arhitektura je primetna, iako se tik uz nju nalaze ogromne zgrade i lanci hotela. Sa druge strane ka vodi je marina sa skupocenim čamcima i jahtama.

Seaport village, San Diego Foto: Ivana Kovačević

Prekoputa centra grada nalazi se ostrvo, elitni stambeni deo San Diega. Lako se mostom stiže do ovog dela grada. Na samoj peščanoj plaži se nalazi hotel Del Coronado u kome je 1959. godine snimljen film “Neki to vole vruće”. Sa ostrva se pruža prelep pogled na SD.

Mi nastavljamo ka četvrti Gaslamp, istorijskom centru grada, pešačkom zonom prelepih uličica u kojima možete pronaći najrazličitiju hranu i kafiće iz svih krajeva sveta.  Četvrt se proteže  na nekoliko blokova i sastavljena je od kombinacije modernih staklenih poslovnih građevina i betonskih stambenih zgrada, raznovrsnih boja i stilova, moderne arhitekture sa jedne strane i kolonijalnog stila sa druge strane. Uveče, kada se se upale ukrasne sijalice po ulicama, u ovom delu grada možete osetiti i romantični atmosferu starih dana. Na mene je ostavio dobar utisak.

Gaslamp, San Diego Foto: Ivana Kovačević

San Diego je studentski grad prepun mladih ljudi, barova, klubova i drugih zabavnih sadržaja. Zapazili smo da je prilično čist i da je čak  i beskućnika znatno manje nego u LA.

Grad je sav u zelenilu i poseduje veliki broj parkova. Jedan od najpoznatijih je definitivno Balboa Park. U njemu se nalazi veliki broj muzeja, botaničkih bašta i vrtova, pozorišta, muzički paviljon, spomenici i potrebno je mnogo vremena za obići ga. Mi smo to uradili biciklom. Nekako, činilo nam se da ćemo se tako najmanje umoriti. Veličina parka, njegovo prostranstvo i bogatsvo biljnih i životinjskih vrsta ali i to koliko je sve dobro osmišljeno, ukomponovano, prilagođeno stvarno je nezaboravno iskustvo.

Balboa Park, San Diego Foto: Ivana Kovačević

Takođe, tu se nalazi i jedan od najvećih i najlepših zoo vrtova na svetu, u kome većina životinja praktično živi u svom prirodnom okruženju. Ovaj zoo vrt važi za jedan od boljih i to ne samo na teritoriji Amerike.

Nismo uspeli sve što nam je bilo na listi da vidimo i obiđemo. Ovaj grad ima pregršt plaža koje treba obići. Ali obzirom da vreme nije bilo za kupanje, rešili smo da na uštrb nečeg drugog ih izostavimo. Nismo stigli da posetimo ni Wild Animal park i Sea World, možda nam se u budućnosti ukaže druga prilika, ko zna.

San Diego, foto: Ivana Kovačević

San Diego ima sve prednosti malog i velikog grada. U osnovi je miran grad sa fantastičnom klimom. Puno kontrasta i raznolikosti na malom prostoru. Za ovo kratko vreme koje smo proveli u njemu mogu slobodno da kažem da smo uživali. Nas put dalje vodi za Nevadu i Las Vegas.

Piše: Ivana Kovačević