Iza sedam brda, iza sedam gora…Andora

Foto: Filip Knežić

Foto: Filip Knežić

Kada želite nešto da objasnite u samo nekoliko reči, a da mnogo kažete, upotrebljavate frazu “zastaje dah”. U ovom slučaju, tako i zaista jeste: zastane vam dah od zelenila pašnjaka i šuma na koje nailazite i planinskih pejzaža koji se crtaju pred vama. Mi smo Andoru posetili u letnjem periodu kada je sve oko nas zeleno, samo je na najvišim vrhovima bio večni sneg i led.

Kraljevina Andora je ljupka stara, elegantna dama, ušuškana i skrivena na obodima Pirineja. Do nje ne možete stići avionom ili vozom pošto nema aerodrome ni prugu, ali je zato sistemom odličnih puteva povezana sa svojim velikim susedima, Španijom i Francuskom.

Dolazimo do nje preko Francuske. Put je prepun krivina i ozbiljnih uspona, vožnja nije naporna ako volite avanturu i visinu, a ako volite sigurnu vožnju onda je bolje da idete iz Španije, tamo je uspon dug ali dosta blaži.

Andorra la Vella ili u prevodu stara Andora, glavni je grad kneževine sa oko 20 000 stanovnika. Nalazi se u kotlini među planinskim vrhovima koji dosežu 2400 metara nadmorske visine, naše utočište dok smo tu.

Andorra la Vella Foto: Filip Knežić

Andorra la Vella Foto: Filip Knežić

Grad je simpatičan, šarmantan i miran, ljudi su veoma ljubazni i komunikativni. Služe se katalonskim jezikom mada svi odlično govore španski i francuski. Ne znam da li ste znali, ali u Andori nema poreza pa je čitava zemlja duty free shop.

Svi svetski brendovi ovde imaju radnje, garderoba i obuća koju viđate u evropskim metropolama ovde ima mnogo nižu cenu, a veoma su jeftini i elektronika i foto aparati. Na teritoriji Andore, koja iznosi svega 468 kvadratnih kilometara, postoji čak 19 svetskih fabrika za proizvodnju parfema, pa je samim tim i ovaj mirišljavi prozivod dosta pristupačniji.

Ako planirate da posetite Andoru van ski sezone, treba da znate da se od 28.10. do 13.11. svake godine u čitavom gradu održava Andorra Shopping Festival. Muzičari, glumci, mnogobrojni zabavni programi i, ono što je najbitnije, na već niske cene postoje i popusti.

Salvador Dali skulptura "Nobility of time" Foto: Filip Knežić

Salvador Dali skulptura „Nobility of time“ Foto: Filip Knežić

Taverna i restorana po gradu ima puno, a ponuda je odlična. Većinom možete jesti domaće lokalne proizvode i hranu. Mogu slobodno da kažem da su šunke ovde bolje nego u Španiji.

Foto: Ljubica Stevanović

Foto: Ljubica Stevanović

Sam grad je i banja, pa za nešto jaču sumu novca možete i tako provesti dan: opustiti se u odličnom spa centru i na bazenima i uživati.

Međutim ono u čemu smo zaista uživali su šetnje van grada u kojima netaknuta priroda pravi nezaboravni doživljaj. Dolina Sorteni u kojoj nailazimo na veliki broj planinskih jezera i brzaka do kojih se može doći jedino žičarom, proglašena je nacionalnim parkom. Njen obilazak traje oko tri sata, ne spada u one najteže pa je zato i omiljeno odredište planinara i zaljubljenika u šetnju. Uprkos popriličnom fizičkom naporu, sve je izgledalo i više nego savršeno: panorama oduzima dah, a da nismo posetili čak ni najbolje vidikovce.

Foto: Filip Knežić

Foto: Filip Knežić

Uživali smo punim plućima u najvećem bogatstvu ove doskora prilično izolovane evropske države, prirodi. Kada se uspete na planinske vrhove, doslovno ste opijeni razređenim, ali potpuno čistim vazduhom i pogled vam se pruža na tri uske doline koje formiraju latinično slovo Y.

Foto: Filip Knežić

Foto: Filip Knežić

U dolinama smeštenim između visokih obronaka Pirineja naići ćete na zaseoke, stare planinske kolibe koje su izgrađene u tradicionalnom stilu i čiji stanovnici i danas žive u harmoniji sa prirodom.

Biciklističke staze su svuda pa ako niste zaljubljenik u šetnju već u okretanje pedala, na netu možete da pronađete najbolje rute u okolini i da im se prepustite.

Foto: Filip Knežić

Foto: Filip Knežić

Ni manje države ni većih mogućnosti za uživanje. Šta god da je vaš odabir i kada god da je posetite, Andora pruža i daje mnogo. Nećete se razočarati.

Autor: Ivana Kovačević

 

 

 

1 Comment

Add yours →

  1. Baš sam zaintrigiran. Odličan izbor puta. Definitivno Andoru treba obici !
    Hvala na ideji!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

© 2024 Moje putovanje

Theme by Anders NorénUp ↑

error: Kontaktirajte nas ako želite da prenesete sadržaj!!