Lisabon. Foto: Ivana Kovačević

Lisabon. Foto: Ivana Kovačević

Poklonila sam sebi Lisabon za rođendan i pamtiću ga ceo život.

Mozaici na ulicama umesto asfalta, fasade ukrašene pločicama…čini vam se kao da se ne nalazite u Evropi.
Pre nego sto smo krenuli na ovo putovanje dobila sam od prijatelja instrukcije šta treba videti i šta obići tako da smo prvog dana seli u čuveni tramvaj 28 sa namerom da pređemo Lisabon uzduž i popreko da bi smo imali jasnu sliku gde želimo narednih dana ići, gde su znamenitosti koje treba i peške obilaziti a koje su dovoljne samo fotografisati u pokretu.

Foto: Ivana Kovačević

Foto: Ivana Kovačević

Nekim čudom smo sišli u deo grada za koji su nas svi upozoravali da treba izbegavati. Ne mogu da kažem da nam nije bila frka ali se na kraju i ta šetnja pretvorila u avanturu pa smo je sa osmehom prepričavali dok smo se odmarali na jednom od vidikovaca, (a u ovom gradu ih ima neviđen broj) koji nam je bio krajnja destinacija toga dana.

Foto: Ivana Kovačević

Belem. Foto: Ivana Kovačević

Narednog dana smo obišli kulu Belém, manastir Jeronimos, spomenik otkrićima i jeli nacionalni slatkiš Pastéis de Belém za koji čekate u redu ali se na kraju isplati. Odatle smo otišli do njihovih čuvenih letovališta Estoril, Cascais i Carcavelos koji su udaljeni dvadesetak minuta vozom od Lisabona. Atlanski okean je u ovom području leden, pa nećete baš moći da uživate u kupanju.

Inače prevoz je tačan u minut bilo da se radi o tramvajima, autobusima ili metrou.

Sintra. Foto: Ivana Kovačević

Sintra. Foto: Ivana Kovačević

Ono što svakako morate obići je Sintra. Tu se nalazi niz starih zdanja, letnjikovaca, parkova i vrtova i oni čine svetsku baštinu pod zaštitom UNESCO-a. Od Lisabona je udaljen tridesetak kilometara severozapadno.

Atlanski okean se nalazi 10 km zapadno i južno od Sintre.

Capo da Roca. Foto: Ivana Kovačević

Capo da Roca. Foto: Ivana Kovačević

Capo da Roca je rt koji se nalazi na oko 40ak km zapadno od Lisabona. Veoma je popularna turistička destinacija jer se sa nje prostire beskrajan i fenomenalan pogled; stojite na najzapadnijoj tački Evrope a ispod vas je litica na kojoj počinje Atlanski okean.

Lisabon. lFoto: Ivana Kovačević

Lisabon. Foto: Ivana Kovačević

Što se tiče noćnog života u Lisabonu on se odvija u četvrti Bairro Alto koja se nalazi na jednom od sedam brda na kojima se prostire grad. Prvi put smo probali koktel kojem smo dali ime Rumenko.

Sastoji se od svežih jagoda, votke i mrvljenog leda. Ovo mesto je omiljeno turistima zbog dobre zabave i autentične energije koju emituje Lisabon.

Dobar provod je uz samu obalu reke Tejo, na šetalištu Docas ali tog dana kada smo ga mi obišli je bio njihov nacionalni praznik i sve je na našu žalost bilo prazno.

Oceanarium. Foto: Ivana Kovačević

Oceanarium. Foto: Ivana Kovačević

Četvrtog dana smo odredili za odlazak u Expo zonu iz 1998 godine. Nove zgrade, poslovni centri, Oceanario…kao da više ne boravite u Lisabonu. Akcija zvana Oceanario nas je ostavila bez daha. Bili smo oduševljeni.

Pastéis de Belém. Foto: Ivana Kovačević

Pastéis de Belém. Foto: Ivana Kovačević

Ne propustite u Lisabonu da slušate Fado, jedete Bakalar, njihovu rakiju Ginju i vina naravno. Možete videti najduži most u Evropi – Vasco da Gama dug 12 km….

Autor: Ivana Kovačević