Kavala, prava, iskonska Grčka​

Foto: Ivana Kovačević

Foto: Ivana Kovačević

Obično sam ja ta koja pravi pripreme za putovanja, volim i nije mi teško. Ali, tog proleća nije bilo tako. Na meni je bilo samo da se spakujem i krenem na produženi vikend, sve je već bilo isplanirano i sređeno. Idem da se iznenadim.

I zaista se jesam iznenadila, pozitivno naravno. Kavala je predivno mesto za odmor.

Od Soluna je udaljena oko 160 km, od Tasosa 42 km ili oko sat vožnje trajektom ili hidrogliserom. A 30 km od grada nalazi se i aerodrom.

Nalazi se na Egejskom moru i sam grad ima 70 500 stanovnika.

Kavala odiše duhom megalopolisa, ali i opuštajućeg primorskog mesta i jedan je od najstarijih Grčkih gradova. Staro gradsko jezgro daje mu poseban šmek. Kroz grad prolazi akvadukt iz XVI veka koga je izgradio vezir Ibrahim Paša.

Foto: Ivana Kovačević

Foto: Ivana Kovačević

Istorija Kavale je povezana sa imenom Muhamed Ali Paše, osnivača egipatske dinastije koji je ovde rođen. Na trgu se nalazi njegova statua, odmah pored kuće u kojoj je živeo, a kuća je pretvorena u muzej.
Šetnjom kroz ulicu Muhameda Alija stići ćete do najstarijeg dela grada gde se nalazi Husein-begova džamija ili Džamija muzike. Ako krenete da se penjete uskim uličicama ka tvrđavi naićićete na Bogorodičinu crkvu. Ovde možete obići i nekoliko impresivnih crkava, crkvu posvećenu Svetom apostolu Pavlu, Svetom Nikoli i Svetom Jovanu.

Grad je sazidan da liči na anfiteatar i kaskadno se spušta ka obali i luci. Okružen je obroncima planine Lekani i, ako se dovoljno visoko popnete, grad će vam se servirati kao na dlanu. Čitav grad je ofarban u belo. Ulice u Kavali su strme i uglavnom jednosmerne, ali šetajući, onako bez cilja, možete da nabasate na jako interesantne stvari. Mene su oduševili grafiti po zidovima.

Foto: Ivana Kovačević

Jedinstvenu sliku grada čini luka koja se nalazi u centru, i usidrene ribarske barke, taverne zbijene jedna uz drugu, stara kaldrma na kojoj ponosno stoje raskošne palme i mnoge moderne građevine.

Na jednoj strani uočićete prostrane trgove i moderne šoping centre, kontrast tradicionalnim starim kućama, malim baštama i ulicama koje će vas dočekati na drugoj strani grada.

Kavala je poznata po lepim, čistim, peščanim plažama i uvalicama gde vijore plave zastavice. Zato, ako ste smešteni u samom gradu, na samo par minuta vožnje istočno ili zapadno dočekaće vas 80 kilometara predivnih plaža.  Prelepa boja neba, miris mora, sunce… Jednosntavno osetiš da si na pravom mestu za odmor i uživanciju.

Foto: Ivana Kovačević

Foto: Ivana Kovačević

Kavala živi svoj život nezavisno od turističke sezone.

U njenoj blizini nalazi se arheolosko nalazište drevnog makedonskog grada Filipi. Osnovao ga je Filip Drugi, otac Aleksandra Velikog. Ovde se odigrala poznata bitka između senatora Bruta i Kasija, u kojoj ubiše Cezara s jedne, i naslednika Julija Cezara, s druge strane.

Foto: Ivana Kovačević

Foto: Ivana Kovačević

Nemojte propustiti da uživate u vrhunskim vinima koje se služe u tavernama i restoranima sa pogledom na more i grad. Lokalni specijaliteti pirinač sa školjkama, pohovani škampi, sveža, tek ulovljena riba, musaka, sir, salate i na kraju kolači upotpuniće vaš utisak o Kavali.

Kao što uvek i biva sve završi pesmom i igrom, pa ima li šta lepše!?

Foto: Ivana Kovačević

Foto: Ivana Kovačević

Piše: Ivana Kovačević

 

1 Comment

Add yours →

  1. I Despina Vandi, pored Ibrahima i Mohameda. Inace sam bio u Mohamed Alijevoj dzamiji u Cairu i shvatio koliko je on, kao pojedinac i licnost znacajan za Egipat iako je bio predstavnik osmanlijskih osvajaca Egipta. Kroz Kavalu sam dva puta prosao bez duzeg zadrzavanja ali sam video i citao o plazama… nekretnine su u Kavali veoma jeftine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

© 2024 Moje putovanje

Theme by Anders NorénUp ↑

error: Kontaktirajte nas ako želite da prenesete sadržaj!!