Jezero Como Foto: Ivana Kovačević

Jezero Como Foto: Ivana Kovačević

Zamislite da plovite istorijom. Da se ispred vas prepliću renesansa i 21. vek. Da postoji mesto koje vas uvlači u svoj mir, a koje je, sa druge strane, toliko živo i u pokretu da vas savlada umor samo od pomisli na njega. A opet, vraćate mu se i upijate ga kao da ga nikad niste videli, kao da vas nije opilo stotinu puta dosad. Da, pričam vam o jezeru Como.

Zbog čega Como? Zbog nestvarne nijanse zelene boje koje vas okružuju, čak i leti, zahvaljujući bujnoj vegetaciji, vrhova Alpa koji se kupaju na suncu i stvaraju zaista nestvarnu sliku. Ako tome dodate ulice i trgove popločane mermerom i predivne fasade kuća stare pet vekova, uzane ulice sa starinskim kućama koje se spuštaju do obale jezera, shvatićete da je ovde odmor zagarantovan.

Ulice Foto: Ivana Kovačević

Ulice Foto: Ivana Kovačević

Jezero Como je treće po veličini jezero u Italiji, glečerskog je porekla. Obala je duga 146 kilometara, a zahvaljujući izuzetno blagoj, gotovo mediteranskoj klimi, primamljiva je svima koji tragaju za mirom i harmonijom, bez obzira na godišnje doba.

Ja sam ga posetila tri puta i svaki put je bilo u letnjem periodu.

Retko koje mesto može da se pohvali tako bogatom istorijom, tako velikim brojem savršenih turističkih aduta: pejzažem iz bajke koji okružuju veličanstveni Alpi, blagom klimom, naseljima rasutim po uvalama i obalom načičkanom luksuznim vilama i građevinama božanstvene arhitekture.

Como Foto: Ivana Kovačević

Como Foto: Ivana Kovačević

Tokom letnje sezone na obalu jezera Como sjati se veliki broj turista iz svih krajeva sveta.

Bilo da ste ljubitelji istorije i umetnosti, prirode i planinarenja, vodenih sportova ili vas privlače luksuz i glamur, jezero Como sve to pruža.

Uživali smo u starom jezgru grada sa ostacima drevnog rimskog naselja koje je pretvoreno u pešačku zonu, na malim trgovima okruženim savršeno očuvanim srednjovekovnim građevinama i katedralom Duomo koja je podignuta u 15. veku.

Duomo Foto: Ivana Kovačević

Duomo Foto: Ivana Kovačević

Dodajte još konobe i restorane sa izvanrednim vinima, sirevima, usoljenom ili pečenom hrskavom jezerskom ribom i rižotom, uživanje je na maksimumu. Ipak najviše smo se zadržavali u đelaterijama. Male italijanske poslastičarnice, ušuškane i romantične, baš su po mojoj meri. Grad Como i njegova okolina poznati su i po proizvodnji i preradi svile, ne možete a da ne napravite malu turneju po šopovima.

U Comu, na samoj obali jezera, podignut je Voltin hram, muzej posvećen jednom od najslavnijih stanovnika ovog mesta Alesandru Voltu, slavnom fizičaru.

Voltov muzej Foto: Ivana Kovačević

Voltov muzej Foto: Ivana Kovačević

Iznad grada se nalazi uspinjača kojom se možete popeti, odatle se pruža panoramski pogled na jezero.

Uspinjača Foto: Ivana Kovačević

Uspinjača Foto: Ivana Kovačević

Jezero okružuju i raskošne vile. Svaka vila ima prelep, uređen vrt i puno zelenila koje je okružuje. Vrtovi su ukrašeni fontanama i skulpturama. Svakoga dana se organizuju turistički obilasci najpoznatijih vila i njihovih vrtova.

Putevi oko jezera su odlični i sva mesta na obali lako se mogu obići. Jedna od solucija je hidroavionom, letovi iznad jezera su posebno spektakularni ako želite potpuni panoramski pogled na gradiće uz jezero i na samo jezero.

Međutim, najlepši utisak steći ćete ukoliko Como obiđete brodom. Krstarenje jezerom je poseban doživljaj. Videli smo brojna ribarska sela ali mesto Bellaggio je za mene najlepše.

Ako više volite mirnija turistička mesta, onda treba da posetite Lecco, Cernobbio, Mandello del Lario. Varenna je srednjovekovno seoce sa kamenim kućama i uskim uličicama koje od obale jezera vijugaju ka vrhu planine, gde se nalazi dvorac Vecio.

Foto: Ivana Kovačević

Foto: Ivana Kovačević

U Comu, u samom centu grada, nalaze se dve železničke stanice. Sa jedne možete otići do italijanske prestonice mode Milana, koji je udaljen 45 km od Coma. Povratna karta je oko devet evra. A sa druge se možete uputiti do šarmantnog švajcarskog gradića Lugana koji se takođe nalazi na jezeru i koji je za svaku preporuku. Voz za 38 minuta stiže do njega, povratna karta je 18 evra. Sam put je jako zanimljiv a Lugano je predivan.

Vozovi idu ka oba grada na svakih pola sata, pa bez po muke možete popiti kafu u Milanu ili Luganu. Pripremite se na to da je u Luganu sve dosta skuplje.

Como na mene svaki put ostavi brutalan utisak. Ne, nisam videla Džordža Klunija i ostale selebritije koji ovde dolaze na odmor, ali sam zato u bašti jednog kafića popila izvrstan italijanski espresso i zamislila da sam ovde kao kod kuće.

Como Foto: Ivana Kovačević

Como Foto: Ivana Kovačević

Ako se nađete u blizini jezera Como obavezno ga obiđite. Mnogo spektakularnih prizora i događaja možete videti i osetiti u jednom danu, a osećaj koji vas obuzme tada obuzeće vas svaki put kad samo pomislite – Como…

Piše: Ivana Kovačević