Piran Foto: Barbara Kožar

Ko prati moje putešestvije, zna da nisam kao sav normalan svet. Postoje neke sitnice koje volim, a opet znam i šta ne volim pa usaglasim sve i napravim plan za putovanja po svojoj meri.

U februaru ove godine smo bili u Sloveniji, vezali malo mora (baš po mojoj meri) a onda otišli na skijanje (odmor po meri mog S.) da bismo na kraju završili u našim omiljenim termama, u kojima oboje uživamo. Zašto vam ovo pričam?! Zato što je boravak u Piranu i Portorožu u to vreme bio veličanstven, pa sam rešila da ponovim sve i tokom jeseni, da još malo uživam u suncu i moru.

Jesen u slovenačkoj Istri nudi prijatno i toplo jesenje sunce koje podrazumeva šetnju kraj mora i upijanje poslednjih toplih zraka.

Piran Foto: Nikola Jurišič

U jugoistočnom delu Slovenije nalazi se Piran, jedan od tri najveća grada u slovenačkom delu Istre.

Piran Foto: Dražen Štader, Produkcija Studio

Na kraju piranskog poluostrva nalazi se grad ljubavi i večnih priča. Istorija, nasleđe, ambijent i miran način života, isprepletene uske uličice i vesela atmosfera – to je Piran. Najšarmantnije mesto na slovenačkom delu obale Jadranskog mora koje sa velikim pravom nazivaju slovenačka Venecija.

Jedna od najpoznatijih i najviše fotografisanih atrakcija u Piranu je Tartinijev trg. Poznati violinista i kompozitor iz 17. veka Đuzepe Tartini je ovde rođen i po njemu se zove centralni trg. Nedaleko od trga nalaze se Crkva Svetog Đorđa i franjevački manastir.

Tartinijev trg, Piran Foto Miran Kambic

Stare gradske zidine i uske uličice su idealne za šunjanje. Meni omiljena zgrada u gradu je Venecijanska kuća. Zanimljivi elementi i ornamenti na fasadama pričaju nestvarne priče i valja izdvojiti vreme da upijete sav taj pitoreskni gradić koji živi tako, zamrznut u svom, prošlom vremenu.

Piran Foto: Jacob Riglin, Beautiful Destinations

Mi smo se smestili u Portorožu. Ovaj mediteranski gradić nazivaju biserom slovenačkog primorja jer predstavlja mondenski i turistički epicentar dešavanja. Portorož je najpopularnije letovalište, šetalištem povezan sa Piranom svega 15 minuta hoda, uz obalu.

Piran/Portoroz Foto: Barbara Kožar

Danas je Portorož moderno mesto u kome živi mnoštvo luksuznih hotela, kongresni centri, restorani i barova, prelepe plaže, a šetnja pored vode pruža pogled na prelepe stare vile i bašte.

Piran/Portoroz Foto: Jaka Ivančič

Portorož je sam centar društvenih zbivanja na obali i jedan od najlepših istorijskih mediteranskih gradova. Grad je dobio ime od italijanske reči Portorose, luka ruža. Leži u zalivu okružen prelepim brdima u pozadini, koji služe kao zaštitna barijera od hladnih vetrova.

Portoroz Foto Nikola Jurišič

Mi smo otkrili pravu riznicu ukusa: tradicionalna istarska kuhinja, obogaćena mediteranskim aromama, izmamiće vam osmeh tipičan za njihovu gostoljubivost i autentičnost.

Foto: Matevž Kostanjšek and Gruša Zorn, arhiv Turistično združenje Portorož

Uživali smo i u domaćoj, ali u hrani koju pripremaju renomirani kuvari. Jedno je sigurno: kući nismo otišli gladni!

Foto; Matevž Kostanjšek and Gruša Zorn, arhiv Turistično združenje Portorož

Portorož je prekriven borovom šumom i divnim baštama, gde se među borovom šumom izdižu krovovi od terakote od mediteranskog crepa. Ima blagu i prijatnu klimu i pravi je raj tokom cele godine.

Volim, uživam i rado se vraćam, a isto preporučujem i vama.

 

Piše: Ivana Kovačević