Ljubljana Foto: Alen Kosmač, Sidarta

Posle mora i toplih termi, đir kroz Sloveniju završavamo u glavnom gradu, kraj reke Ljubljanice, koju je opevao divni France Prešern. Ljubljana, grad koji svakog dana izgleda drugačije baš zahvaljujući pogledu sa mostova ove prelepe pritoke Save.

Ljubljana Foto: Slika Dražen Štader, Produkcija Studio

Ljubljana je otvoren i gostoljubiv grad iz kog turisti odlaze sa osmehom i lepim rečima. I vraćaju se. I nema sumnje, Deneris, Majka zmajeva, uživala bi u gradu čiji je zaštitni znak – zmaj. Ogoljenih zuba i raširenih krila, ponosno stoji na svakoj zastavi, mostu, grbu. Ljubljanski zmaj je simbol grada i zmajeve ćete naći na Zmajevom mostu i na grbu u dvorcu. Predstavlja moć, hrabrost i veličinu.

Grad uz Ljubljanicu je najvećim delom projektovao čuveni arhitekta Jože Plečnik i okružen je parkovima i zaštićenim prirodnim područima. Istorijski centar Ljubljane je zatvoren za saobraćaj, međutim, većina znamenitosti se može posetiti peške ili biciklom.

Ako želite da kupite domaću hranu i upoznate lokalno stanovništvo, trebalo bi da posetite Centralnu tržnicu, koja se sastoji od pijace na otvorenom, natkrivene pijace i niza malih prodavnica hrane, sve prepunih svežeg slovenačkog voća, povrća i suhomesnatih proizvoda. Nama je to svakako bilo prvo mesto za posetu, odatle smo krenuli u đir. Tokom jeseni sve je prošarano pastelnim bojama. Kada smo već na ljubljanskoj Centralnoj pijaci, podrazumeva se kratka šetnja do Zmajevog mosta i fotkanje.

Ljubljana Foto: Mediaspeed, foto Anže Krže

Obavezna je i poseta Ljubljanskom dvorcu na brdu iznad grada sa kog pucaju najlepši pogledi i do kog se stiže ili peške ili uspinjačom.

Ljubljanski dvorac Foto: Dražen Štader, Produkcija Studio

Za ljubitelje umetnosti poseban gušt je Narodna galerija, najistaknutiji slovenački muzej istorijske umetnosti. Narodna galerija čuva najveću kolekciju likovne umetnosti u zemlji od kasnog srednjeg do 20. veka. Obuhvata skoro 600 dela slovenačkih i evropskih umetnika.

Malo smo obilazili, malo smo šetali i penjali se, a zatim su nas naši domaćini iz Turističke organizacije Slovenije odveli na ručak u fine dining restoran Gostilna na Gradu koji priprema jela od kvalitetnih lokalnih sastojaka uparenih sa još boljim slovenačkim vinima. Čista desetka.

Šta ovaj grad ima i može da vam ponudi? Većina atrakcija u Ljubljani se nalazi u samom srcu grada, interesanta arhitektura, reka koja protiče kroz centar, dvorac sa koga se vidi ceo grad, legenda o zmajevima i mnoštvo restorana.

Ljubljana Foto: Nina Kurnik

Danima smo lutali i uživali u Sloveniji, nadam se da ste čitali o tome, no na kraju je došla višnjica na tortu i odlazak u Terme Olimia. Kažu da najbolje uvek treba sačuvati za kraj. Priču o Olimiji ja pričam svakom svom poznaniku, prijatelju, kolegama.. Poslednjih desetak godina ona je deo mene i rado joj se vraćam kada god se za to ukaže prilika.

Terme Olimia Foto: Žiga Zupan, Sportida d.o.o.

To je mesto koje živi u harmoniji sa prirodom i blagotvornom lekovitom vodom. U termalnom delu nalaze se mnogobrojni bazeni a spa će vam ponuditi egzotične metode masaža i nege. Ovde termalne vode, zbog sastava, svežine i toplote, predstavljaju nepresušan izvor zdravlja i mladosti. Jedinstveno mesto koje rado preporučujem svojim prijateljima. Dovoljno je jednom posetiti i doživieti Terme Olimia i bez dileme, uvek ćete se vraćati po još. Prirodno okruženje i jedinstvena termalna voda, okoliš gde možete šetati, voziti bicikl, hraniti jelene, odigrati partiju golfa… upotpuniće čitavu priču.

Terme Olimia Foto: CJ STUDIO d.o.o., photo Ciril Jazbec

Selo Olimje leži u zavetrini planine Rudnice, u ataru Kozjanskog parka. Selo Olimje nosi titulu najlepšeg sela u Evropi i nagrađeno je zlatom na Međunarodnom takmičenju Entente Florale, gde u prvi plan stavljaju zdrav društveni i kulturni razvoj, promovišući baštovanstvo, turizam i uređeno okruženje.

Selo Olimje Foto: Andrej Tarfila

Magičan glamur prirode autentičan je po zamku koji je nekada bio u vlasništvu grofova Atemsa, a sada opštine Podčetrtek i predstavlja srce olimske kulturne baštine. Zamak je danas franjevački manastir iz čije bašte pune začinskog bilja izviru prirodni lekovi koje nudi  apoteka u zamku.

Na salašu Jelenov greben, koji se nalazi samo nekoliko desetina metara iznad manastira Olimje sa čuvenom trećom najstarijom apotekom u Evropi, uživa se u seoskim specijalitetima, a na samo nekoliko minuta hoda od manastira stižete do poznate slovenačke Čokoladnice Olimje.

Jelenov greben Foto: Amadeja Knez

Naše putovanje kroz Sloveniju nije završeno. Znam sigurno da ću se vraćati kad god imam priliku jer nigde nisam još videla neverovatan spoj reka, jezera, istorije, planina i modernih, ekskluzivnih termi kao što sam videla u ovoj magičnoj zemlji istorije. I baš kao što zmaj čuva Ljubljanu, tako i moje fotografije čuvaju uspomenu na posetu ovoj predivnoj zemlji koju vam preporučujem svim srcem.

Piše: Ivana Kovačević