U Crnoj Gori postoji veličanstveno mesto koje čovek još nije upropastio…

Postoje neka mesta na koja odlazim kada želim da se isključim i odmorim od svega. Ljubomorno ih čuvam i ne govorim o njima da se ne bi saznalo za njih i da ne bi ljudi nagrnuli i uništili i ono malo ravnoteže sa prirodom koja ta mesta imaju.

Crna Gora Foto: Ivana Kovačević

Na pola puta između Bara i Ulcinja, u blizini Utjehe, nalazi se mirna ribarska uvala. S obzirom na to da nema znakova, neka vam orijentir za skretanje bude hotel “Vidikovac” koji se nalazi uz sam put. Odatle se račva desetak putića koji vode do same obale.

Do samo pre nekoliko godina ovo mesto bilo je samo krš i masline. Sada tim istim kozjim stazicama i preko stena stižete na tajno mesto.

Crna Gora

Kreneš levo – šuma. Kreneš desno – stene, a ispred pučina…gde god se okreneš – romantika.

Kristalno čisto more, predivna priroda, mir i tišina koji vladaju ovim mestom samo su neki od atributa za sve vas željne pravog i istinskog odmora.

Ovakve plaže ima samo ovde i na još par mesta od Ulcinja do Herceg Novog. Možda nisam objektivna, ali ovo je za mene definitivno najlepše parče crnogorskoga mora.

Crna Gora Foto: Ivana Kovačević

Za provod ne morate da brinete jer ga i nema. Očekujte 100% miran odmor! Ovo mesto je savršeno za one koji vole miran porodični odmor, čistu vodu i kupanje na stenama… Voda je toliko bistra i nebo plavo da je to prosto neverovatno.

Ovde je horizont kao na dlanu, a zbog više podzemnih izvora slatke vode koji se kriju ispod stena, more ima neuobičajeno tirkiznu boju.

Ni u sezoni nema gužve. Samo nekolicina koja zna šta valja. Odnosno, oni koji su otkrili sve čari i blagodeti obale koju čovek još nije uzeo pod svoje.

Ovde možete letovati uživajući u miru i tišini očuvane prirode i sve to uz domaću kuhinju i specijalitete iz mora.

Crna Gora Foto: Ivana Kovačević

Najveća atrakcija je ostrvo Stari Ulcinj. Ako baš niste u kondiciji, nemojte plivati do njega. Iako izgleda blizu, nije.

Što se tiče smeštaja, na internetu ćete naći mali broj oglasa. Ipak, za svaki slučaj bilo bi dobro da, ako planirate da boravite ovde u sezoni, unapred napravite rezervacije.

Ukoliko se zaželite provoda, na kilometar se nalazi Utjeha, a blizu su i Veliki Pijesak, Bar i Ulcinj.

Crna Gora Foto: Ivana Kovačević

Izolovana i okružena velikim maslinjacima nalazi se Hladna uvala. Mesto na kom je vreme stalo, more kakvim ga zamišljate, tišina koju želite u lenje letnje popodnevne sate.

Ne odajte ovo mesto svima, samo dobrim prijateljima.

Ovo mesto zove se Hladna uvala i u njemu ćete upoznati istinsku divlju lepotu Crne Gore.

 

Piše: Ivana Kovačević

1 Comment

Add yours →

  1. A meni se ucinilo poznata jos na prvoj slici…:) Tu smo uvek pravili pauzu posle veslanja od Utjehe prema Starom Ulcinju (ne bas svojom voljom…motor je bio izrazito hirovit:) )
    Fina, plitka uvala (lako je bilo izvaditi sidro, ako se nezgodno zaglavi!), mala plaza, ne preterano popularna izmedju ostalog i zbog rastinja u moru koje raste vec blizu plicaka.
    U odnosu na Utjehu (previse guzve), plazu u Krucama (plitko pescano dno, ali takodje znalo da bude guzve), par malih plaza juzno od Utjehe, ova je stvarno bila nekako autenticna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

© 2022 Moje putovanje

Theme by Anders NorénUp ↑

error: Kontaktirajte nas ako želite da prenesete sadržaj!!